Padre Pio biloceert naar een communistische kerker

Kardinaal Joszef Mindszenty. Bron afbeelding: Wikimedia Commons

Padre Pio biloceert naar een communistische kerker

THEMA'S:

Vaticanist Andrea Tornielli heeft op de site Vatican Insider een serieuze getuigenis gepubliceerd over de bilocatie van Padre Pio in de Hongaarse kerker waar kardinaal Joszef Mindszenty in de jaren vijftig gevangen zat.

Een ware strijder

De Hongaarse anticommunistische kardinaal was een felle tegenstander van het Vaticaanse beleid van ontspanning ten opzichte van communistische regeringen, bekend als Ostpolitik. Hier is een samenvatting van Tornielli's artikel.

Een nieuw verhaal

Er is zojuist een nieuw element toegevoegd aan de verzameling wonderbaarlijke episodes die het leven van Padre Pio kenmerkten. Het staat in een onlangs gepubliceerd boek dat werd gepresenteerd ter gelegenheid van de 10e verjaardag van de inwijding van het nieuwe heiligdom van San Giovanni Rotondo, waar het lichaam van de kapucijn begraven ligt.

Volg MOH op Telegram

Op twee plekken tegelijkertijd

De getuigenis vertelt hoe Padre Pio naar een gevangeniscel in Boedapest ging waar kardinaal József Mindszenty, de primaat van Hongarije, gevangen zat. Bilocatie is een buitengewoon mystiek fenomeen dat ervoor zorgt dat iemand op twee plaatsen tegelijk kan zijn. Padre Pio had deze zeldzame gave. Ooggetuigen op verschillende plaatsen bevestigden zijn aanwezigheid, beschreven hem en spraken zelfs tegelijkertijd met hem. De al bekende Hongaarse episode werd vereeuwigd in een van de mozaïeken in de crypte van het heiligdom gewijd aan Padre Pio. De nieuwe getuigenis bevat echter details die nooit eerder zijn gepubliceerd.

Deskundige auteur

Het boek, Padre Pio: zijn kerk en plaatsen tussen devotie, geschiedenis en kunst, is geschreven door Stefano Campanella, directeur van Pater Pio Teleradio en auteur van talloze essays over de heilige. Het bevat een verslag van Angelo Battisti, directeur van het Huis ter Verlichting van het Lijden (het ziekenhuis dat Padre Pio stichtte) en secretaris bij het Staatssecretariaat van het Vaticaan. Battisti was een van de getuigen in het proces van de zaligverklaring van de heilige.

Lees ook: Pater Pio over abortus: "Mijn strengheid verdedigt de kinderen die komen"

Kardinaal vervolgd

József Mindszenty, aartsbisschop van Esztergom, primaat en regent van Hongarije, werd in december 1948 door de communisten gevangen genomen en het jaar daarop tot levenslang veroordeeld. Hij werd vals beschuldigd van samenzwering tegen de regering en bracht acht jaar door in de gevangenis en onder huisarrest totdat hij werd vrijgelaten tijdens de volksopstand van 1956.

Weg uit Hongarije

Daarna nam hij zijn toevlucht tot het kantoor van de handelsdelegatie van de Verenigde Staten in Boedapest tot 1973, toen paus Paulus VI zijn ontslag en vertrek uit het aartsbisdom oplegde. De bilocatie die Padre Pio helemaal naar de cel van de kardinaal bracht, zou in die jaren hebben plaatsgevonden. Hier is hoe Battisti het wonderbaarlijke tafereel beschrijft.

Bestel Fatima-rozenkrans

Een gave vol symboliek

"De kapucijn met de stigmata ging, terwijl hij in San Giovanni Rotondo [verbleef], naar de kardinaal om brood en wijn te brengen die bestemd waren om het lichaam en bloed van Christus te worden, dat wil zeggen, de werkelijkheid van de achtste dag [paaszondag]. In dit geval krijgt de bilocatie verdere betekenis als een anticipatie op de achtste dag, d.w.z. de opstanding, wanneer het lichaam wordt bevrijd van de grenzen van ruimte en tijd. Ook symbolisch is het registratienummer van de gevangene op zijn pyjama: 1956, het jaar van de vrijlating van de kardinaal."

Een speciale acoliet

"Zoals bekend", vertelt Battisti, "werd kardinaal Mindszenty gearresteerd, in de gevangenis gezet en continu in de gaten gehouden. Na verloop van tijd nam zijn verlangen om de heilige Mis te vieren sterk toe. Op een ochtend presenteerde Padre Pio zich voor hem met alles wat hij nodig had. De kardinaal droeg zijn mis op en Padre Pio diende [als acoliet]; daarna spraken zij met elkaar en tenslotte verdween Padre Pio met alles wat hij bij zich had."

Lees ook: Bisschoppen wijden Turkije toe aan het Heilig Hart van Jezus

De bevestigende vraag

"Een priester uit Boedapest vertelde me vertrouwelijk over de episode en vroeg of ik een bevestiging van Padre Pio kon krijgen. Ik antwoordde dat als ik zoiets zou vragen, Padre Pio me schreeuwend de kamer uit zou jagen." Maar op een maartavond in 1965 vroeg Battisti aan het eind van een gesprek aan de gestigmatiseerde broeder: "Heeft kardinaal Mindszenty Pater Pio herkend?" Na een eerste reactie van irritatie, antwoordde de heilige van Gargano: "Nou, we hebben elkaar ontmoet en gepraat en dus denk je dat hij me niet herkend zou hebben?"

Belijder van het geloof

Hij bevestigde daarmee zijn bilocatie naar de cel van de kardinaal, die naar verluidt een paar jaar eerder had plaatsgevonden. "Toen," voegde Battisti eraan toe, "werd hij verdrietig en zei: 'De duivel is lelijk, maar ze hadden hem lelijker achtergelaten dan de duivel,'" verwijzend naar de mishandeling waaronder de kardinaal leed. Padre Pio concludeerde: "Vergeet niet te bidden voor deze grote belijder van het geloof, die zoveel heeft geleden voor de Kerk."

Dit artikel is eerder gepubliceerd op tfp.org

Laatst bijgewerkt: 11 juli 2024 15:21

Doneer