Bisschoppen wijden Turkije toe aan het Heilig Hart van Jezus

Detail van een mozaïek van Onze Lieve Heer in de Hagia Sophia, van origine een gigantische kathedraal in hartje Istanbul. Bron afbeelding: Flickr / profzucker

Bisschoppen wijden Turkije toe aan het Heilig Hart van Jezus

THEMA'S:

Nadat Constantinopel (nu Istanboel) in 1453 door de Turken op de christenen werd veroverd, leek Onze Lieve Heer voorgoed weg te zijn uit de regio. Maar op 7 juni hebben Turkse bisschoppen hun land, met een christelijke geschiedenis van bijna tweeduizend jaar, aan het Heilig Hart van Jezus toegewijd.

Inspiratie overzee

Dit warme welkom van Onze Lieve Heer in Turkije begon met E.H. Alessandro Amprino, kanselier van het aartsbisdom van Izmir, die zich geïnspireerd voelde door de spirituele vruchten van de consecratie van Ecuador aan het Heilig Hart 150 jaar geleden (en daarmee het allereerste land die dat heeft gedaan). Hij stelde zijn idee voor aan de bisschoppen van zijn land, die het initiatief enthousiast ondersteunden.

Volg MOH op Telegram

Schouder aan schouder

En zo geschiedde. Op 7 juni jongstleden, op het Hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus Christus, werd Turkije eraan gewijd. Monsignor Marek Solczyński, de pauselijke gezant voerde de toewijding uit in de kerk van Izmir. Daarbij werd hij omringd door bijna alle bisschoppen van de katholieke sui juris-kerken in Turkije: Rooms, Chaldees, Armeens en Syrisch. Hiermee sluit Turkije zich aan bij 24 landen die reeds aan het Heilig Hart zijn toegewijd, waaronder Portugal, Slovakije, Polen, Spanje en vele andere van over heel de wereld.

Lees ook: Het Heilig Hart van Jezus: hoop voor een hopeloze wereld

Een speciaal cadeau

E.H. Amprino legt uit dat hij inspiratie opdeed toen hij het "enthousiasme" en de "spirituele vruchten" van Ecuador bestudeerde nadat het land zich aan het Heilig Hart had toegewijd, en hoopt dat dat zal overslaan naar zijn eigen land. Hij bedoelde de consecratie als een bijzondere manier om het nationale eucharistische jaar van de katholieke kerk in Turkije te vieren, gevolgd door een spirituele retraite in Iskenderoen. Hopelijk kan dit de gewenste steen aan het rollen doen krijgen.

Bestel Fatima-rozenkrans

Meerdere doelen

Aartsbischop Martin Kmetec van Izmir, voorzitter van de bischoppenconferentie, legde uit dat het doel van de toewijding "het herontdekken en hernieuwen van de wijding die op de dag van de doop heeft plaatsgevonden, om de verleidingen van het kwaad af te zweren en om te leven in de vrijheid van Christus, zelfs wanneer geconfronteerd met geweld" was. Zijn oproep van onbevreesdheid is vooral nu nodig, vijf maanden na de terroristische aanslag in de kerk van de Geboorte van de Moeder Gods in Büyükdere, waarbij een dode en meerdere gewonden vielen.

Laatst bijgewerkt: 21 juni 2024 19:26

Doneer