Sint-Bonaventura, franciscaan, kardinaal en Kerkleraar

Sint-Bonaventura, biddend voor een nieuwe paus tijdens de pausverkiezing van 1268-71, de langste in de geschiedenis. (Beeld: schilderij van Francisco de Zurbarán (1598-1664), Wikipedia)

Sint-Bonaventura, franciscaan, kardinaal en Kerkleraar

De heilige Bonaventura, kardinaal en Kerkleraar, werd geboren in Bagnoregio, Lazio (Italië) in 1219. Zijn feestdag valt op 15 juli.

Levensgevaar door ziekte

Toen hij vier jaar oud geworden was, bracht een zeer ernstige ziekte zijn leven in gevaar. Nadat alle pogingen om hem te redden waren uitgeput, vroeg zijn moeder de heilige Franciscus van Assisi, die nog in leven was, om hem de handen op te leggen en hem weer gezond te maken. Tegelijk beloofde zij hem toe te wijden aan Gods dienst in de Orde, als zij werd verhoord.

Sint-Franciscus’ reddende gebed

Sint-Franciscus bad over het kind, dat onmiddellijk genezen was. Voor dit grote wonder, vol bewondering, riep Franciscus uit: "Oh! buona ventura!" [‘O, goede afloop’] Vanaf dat uur werd het kind Bonaventura genoemd, hoewel zijn doopnaam Johannes was.

Alexander van Hales

Op twintigjarige leeftijd trad hij toe tot de orde van Sint-Franciscus om de belofte van zijn moeder te vervullen. Na zijn proeftijd werd de heilige Bonaventura naar Parijs gestuurd om te luisteren naar de colleges van de beroemde Alexander van Hales [Engelse franciscaan en scholasticus, red.].

Eer van God stond voorop

In al zijn studies streefde hij in de eerste plaats naar de eer van God en zijn eigen heiliging, waarbij hij alle ijdelheid en verderfelijke nieuwsgierigheid opzij zette, zich tevreden stelde met wat nodig was en zich niet verloor in nutteloze discussies, die de waarheid verduisteren in plaats van de goede zaak te dienen.

Vreugde van zuivere ziel

Hij leidde zo'n zuiver leven dat Alexander van Hales, zijn leraar, niet aarzelde om te zeggen: "Het lijkt erop dat de erfzonde geen plaats bij hem vond. En hoewel zijn leven een voortdurende beoefening van boetedoeningen was, weerspiegelde zijn gezicht een vreugde die alleen zuivere zielen kennen.

Bestel Fatima-rozenkrans

Algemeen Overste van Franciscanen

Nog geen dertig jaar oud werd hij benoemd tot professor in de theologie aan de universiteit van Parijs. Vijf jaar later werd hij gekozen tot Algemeen Overste van de Orde. Te midden van het werk van het generalaat vond de heilige Bonaventura tijd om boeken te schrijven over verschillende onderwerpen, waarin hij blijk gaf van een enorme eruditie en bekwaamheid.

Thomas van Aquino

Hij schreef prachtige boeken over de cultus van de Heilige Maagd Maria en een biografie van de stichter van de Orde, de heilige Franciscus van Assisi. Hij was een tijdgenoot van Thomas van Aquino en kreeg soms bezoek van hem, die een groot bewonderaar was van zijn heiligheid en wijsheid. Op een van zijn bezoeken vroeg hij de heilige Bonaventura naar zijn bibliotheek. Deze wees naar het kruisbeeld en zei tegen hem: "Hier is de bibliotheek waaruit ik alles haal wat ik leer".

Ook als kardinaal nederig

Door Paus Gregorius X tot kardinaal verheven, vonden de dragers van deze pontificale orde de heilige aan het werk in de bijkeuken en, hoewel verheven tot zo'n hoge rang, bleef Bonaventura het leven leiden van een nederige religieus.

Bestel Sint-Jozefnoveenbrochure

Onverwachte dood met 55 jaar

Uitgenodigd om deel te nemen aan het Concilie van Lyon, veroorzaakten zijn diepgaande wijsheid en ijver voor de zaak van de Kerk algemene bewondering. De dood overviel hem tijdens dit Concilie, in 1274, toen hij slechts 55 jaar oud was.

Deze levensbeschrijving van Sint-Bonaventura is overgenomen van pliniocorreadeoliveira.info en door prof. Plinio gepubliceerd in het tijdschrift Legionário van 10 juli 1938.

Laatst bijgewerkt: 13 juli 2023 11:20

Doneer