Padre Pio: zijn leven, zijn wonderen, zijn heiligheid

Padre Pio

Padre Pio: zijn leven, zijn wonderen, zijn heiligheid

THEMA'S:

Padre Pio behoort tot de meest aansprekende heiligen van de Kerk. Wie was deze pater, die worstelde met de duivel en op twee plekken tegelijk kon zijn?

Padre Pio

Padre Pio werd geboren als Francesco Forgione in het kleine Italiaanse dorpje Pietrelcina op 25 mei 1887. Zijn ouders waren Grazio Forgione en Maria Giuseppa Di Nunzio. Het was een boerengezin, maar opvolging zat er niet in. Van meet af aan was de kleine Francesco aangetrokken tot het religieuze leven. Op zijn vijfde wijdde hij zichzelf plechtig toe aan onze Heer Jezus Christus.

Aangevallen door de duivel

Francesco werd reeds als kind aangevallen door de duivel, een terugkerend fenomeen in het leven van Padre Pio. Hij sprak als jongeling vaak met Onze Lieve Heer, Onze Lieve Vrouw en zijn beschermengel, die hem verdedigde tegen de demonische agressie.

Lees ook: Hoe Sint-Michaël bij Robbie de duivel uitdreef

Jezus en Maria verschenen aan hem

Op 15-jarige leeftijd trad hij in bij de kapucijner franciscanen en nam hij de naam Pio aan bij zijn religieuze geloften. Na zeven jaar studie werd hij in augustus 1910 tot priester gewijd. In dezelfde maand verschenen Onze Lieve Heer en Zijn Heilige Moeder aan hem, toen Padre Pio aan het bidden was in de kapel van het klooster.

Padre Pio krijgt stigmata

Jezus en Maria gaven hem de stigmata: de kruiswonden van Christus in Padre Pio’s eigen lichaam. De wonden vervaagden echter snel en verdwenen. "Ik wil wel lijden, zelfs sterven van het lijden," zei Padre Pio tegen Onze Lieve Vrouw, "maar alles in het geheim." Kort daarna beleefde hij de eerste van zijn spirituele extases.

Padre pio stigmata

De jonge Padre Pio met de stigmata.

Geestelijk leidsman

Padre Pio zat korte tijd in het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar werd ontslagen vanwege zijn slechte gezondheid. Na zijn terugkeer in het klooster werd hij geestelijk leidsman. Hij had vijf regels voor spirituele groei: wekelijkse biecht, dagelijkse communie, geestelijke lezing, meditatie en gewetensonderzoek. Hij adviseerde vaak: "Bid, hoop en maak je geen zorgen.”

Padre Pio Gebedenboekje

Padre Pio was geen theoloog die dikke boeken schreef. Hij schreef veel brieven aan navolgers van Christus, die hem vaak om raad en voorspraak vroegen. In deze brieven staan prachtige gebeden, door de campagne Mijn Onbevlekt Hart zal triomferen gebundeld in het gratis Padre Pio Gebedenboekje.

Zichtbare stigmata

In juli 1918 ontving Padre Pio de zichtbare stigmata, de vijf wonden van Christus (handen, voeten en zij), nadat hij zichzelf had opgeofferd als slachtoffer voor het einde van de Eerste Wereldoorlog. Uit de Tweede Wereldoorlog is bekend dat Padre Pio eens in reusachtige verschijningsvorm een vloot geallieerde bommenwerpers tegenhield die zijn klooster wilden bombarderen.

Lees ook: Padre Pio-acteur Shia LaBeouf treedt toe tot de Kerk, overweegt diakenwijding

Paus Johannes Paulus II kreeg een bijzondere belofte van Padre Pio

In 1933 werd de heilige priester erkend door de Kerk en in 1934 had hij duizenden pelgrims aangetrokken die zijn H. Missen bijwoonden. Talloze gelovigen biechtten bij hem, waaronder de 27-jarige priester Karol Wojtyła. Volgens de Oostenrijkse kardinaal Alfons Stickler kreeg de jonge priester van Padre Pio te horen dat hij eens “de hoogste positie in de Kerk” zou bekleden. 32 jaar later werd Wojtyła verkozen tot paus Johannes Paulus II.

Padre Pio hoorde de biecht van een vrouw die abortus had laten plegen

Padre Pio moest bij het horen van de biecht niets hebben van de valse barmhartigheid die tegenwoordig in omloop is. Een vrouw die abortus opbiechtte zonder een oprecht berouw, weigerde hij de absolutie. Daarover zei Padre Pio tegen een medepater: “Mijn strengheid verdedigt de kinderen die nog komen moeten in de wereld en is altijd een daad van geloof en van hoop op onze ontmoeting met God hier op aarde.”

Lees ook: Pater Pio over abortus: "Mijn strengheid verdedigt de kinderen die komen"

Padre Pio en de engelen

De engelen waren Padre Pio zeer dierbaar, alleen al als beschermers tegen de duivelse aanvallen die hem 's nachts teisterden. In een brief aan Anita, een vrome vrouw, schreef hij over de beschermengel: "Heb grote toewijding, Anita, voor deze weldadige engel... O, in hemelsnaam, vergeet deze onzichtbare metgezel niet, altijd aanwezig, altijd bereid om naar ons te luisteren en nog meer bereid om ons te troosten... Houd hem altijd voor je geestesoog. Denk vaak aan de aanwezigheid van deze engel, bedank hem, bid tot hem, onderhoud altijd een goede relatie. Stel jezelf voor hem open en vertrouw hem je lijden toe."

Vijand van het communisme

Een minder bekende kant van Padre Pio is die van strijder tegen het communisme. Toen de stroom van pelgrims opgang kwam, aangetrokken door zijn stigmata, gebruikte hij de gelegenheid om over het kwaad van het communisme te prediken. De Italiaanse Communistische Partij, die na de Tweede Wereldoorlog op het punt stond om de macht over te nemen, gaf hem de schuld van twee smadelijke verkiezingsnederlagen.

Volg MOH op Telegram

Padre Pio bezocht op wonderlijke wijze kardinaal Mindszenty

In de jaren 1950 voerde het Vaticaan een beleid van ontdooiing voor het communisme: de Ostpolitik. De Hongaarse kardinaal Joszef Mindszenty wist dat het communisme uit is op de vernietiging van de Kerk en de zielen, en verzette zich daarom tegen de Ostpolitik. In zijn cel kreeg hij een bezoek van Padre Pio, die de gave van bilocatie bezat. De kardinaal vierde de Heilige Mis, waarbij Padre Pio diende.

Padre Pio overlijdt

Op 23 september 1968 droeg Padre Pio zijn laatste Heilige Mis op, hernieuwde hij zijn geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid en stierf hij in zijn cel na een ernstige lichamelijke aftakeling. Voor zijn dood organiseerde en zag Padre Pio toe op de bouw van het "Huis voor de verlichting van het lijden", een medisch en religieus centrum met 350 bedden.

Lees ook: Hoe de zielen uit het vagevuur Padre Pio om hulp smeekten

Heilig verklaard

Padre Pio werd op 16 juni 2002 heilig verklaard door paus Johannes Paulus II, die 55 jaar eerder bij hem had gebiecht. Naar schatting 300.000 mensen woonden de heiligverklaringsceremonie bij. Zijn klooster is een pelgrimsoord geworden en trekt twee miljoen bezoekers per jaar.

Film over Padre Pio

Zelfs Hollywood kan niet om Padre Pio heen. Regisseur Abel Ferrara bracht in 2022 een film uit over de heilige, met in de hoofdrol de bekende acteur Shia LaBeouf. Ter voorbereiding leerde LaBeouf de traditionele liturgie. Dit maakte zo'n indruk op hem dat hij zich bekeerd heeft tot het katholieke geloof. De voorspraak van Padre Pio blijkt nog onverminderd krachtig te zijn.

Laatst bijgewerkt: 2 juli 2024 05:28

Doneer