Padre Pio-acteur Shia LaBeouf treedt toe tot de Kerk, overweegt diakenwijding

Shai LaBeouf na zijn toetreding tot de katholieke Kerk. Links van hem broeder Alexander Rodriguez die hem daarbij geestelijk begeleidde. (Foto: Kapucijner parochie van Santa Inés)

Padre Pio-acteur Shia LaBeouf treedt toe tot de Kerk, overweegt diakenwijding

THEMA'S:

Acteur Shia LaBeouf is op zijn weg naar de Kerk begeleid door de Kapucijner broeder Alex Rodriguez. Met het sacrament van het vormsel is hij afgelopen week door bisschop Robert Barron in de katholieke Kerk ontvangen.

LaBeouf overweegt diakonaat

"We zijn verheugd te kunnen delen dat onze goede vriend Shia LaBeouf afgelopen weekend volledig is toegetreden tot de Kerk door het sacrament van het vormsel," laten de Capucijnen in een verklaring weten. "Wij zijn als Kapucijner Franciscanen dolblij om hem in de kudde te verwelkomen en getuige te zijn van zijn diepe toewijding aan zijn geloofsreis." Volgens broeder Alex Rodriguez overweegt de acteur zelfs "ergens in de toekomst" diaken te worden. LaBeouf zou dat idee hebben opgevat bij het spelen van de rol van Padre Pio in de gelijknamige film.

Ontmoeting met bisschop Barron

De ceremonie van LaBeoufs opname in de Kerk vond plaats in de Santa Inés Parochie in Solvang, Californië, dezelfde kapucijner parochie waar LaBeouf naartoe ging om te trainen voor zijn rol als franciscaner broeder in de 'Padre Pio'-film. In zijn vorige functie als hulpbisschop van het aartsbisdom Los Angeles was Barron verantwoordelijk voor deze parochie. Daar hebben Barron en de acteur elkaar ontmoet.

Volg MOH op Telegram

Joodse agnost

LaBeouf, 37 jaar, kwam in augustus 2023 in het nieuws nadat hij in een lang interview met Barron onthulde dat zijn vertolking van Pater Pio op het filmdoek hem tot een liefde voor het katholieke geloof had gebracht. In het interview zei hij dat hij agnostisch was voordat hij God vond. Hij zei dat hij als dertienjarige jongen weliswaar een bar mitswa had gehad, maar dat hij nooit het joodse geloof had omarmd.

Rechtszaak wegen mishandeling vriendin

Ondanks zijn successen als acteur in films als ‘Transformers’, ‘Fury’, en ‘Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull’ was het privéleven van LaBeouf tumultueus. Naar eigen zeggen wilde hij bij tijden niet meer leven. Hij kwam meerdere keren in aanraking met Justitie. Momenteel loopt rechtszaak tegen hem wegens mishandeling in een relatie.

Jezus herontdekt

Het spelen van de rol van Padre Pio leidde tot een ommekeer in zijn leven. LaBeouf begon zich te verdiepen in de H. Schrift en de werken van belangrijke katholieke schrijvers. Tegenover Barron verklaarde LaBeouf dat zijn beeld van Jezus "zacht, breekbaar, liefhebbend en luisterend" was. Wat hij in de evangeliën tegenkwam was een heel andere, mannelijke Christus, zei hij.

La Beouf2

Shia LaBeouf in zijn rol van Pater Pio die de H. Mis opdraagt.

Godvrezende mensen die van Pio houden

Na de voltooiing van de film vertelde LaBeouf dat het spelen van de rol van de heilige, terwijl hij werd ondergedompeld in zijn klooster en stad, had bijgedragen aan de intensiteit van zijn zoektocht. "Het is een enorme druk, maar het is de film alleen maar ten goede gekomen," zei hij. "Er zijn scènes waarin we de Mis vieren en op de stoelen zitten geen acteurs. Dit zijn godvrezende mensen die van Pater Pio houden en dat voel je en dat maakt de inzet alleen maar groter."

‘Geen excuses, alleen rationalisaties’

Tot de intensiteit van LaBeoufs zoektocht naar het geloof droeg ook bij dat zijn ex-vriendin hem in 2021 beschuldigd had van fysiek en emotioneel misbruik. LaBeouf erkende in een interview: "Ik heb geen excuses voor mijn alcoholisme of agressie, alleen rationalisaties. Ik heb mezelf en iedereen om me heen jarenlang mishandeld. Ik heb een geschiedenis van het kwetsen van de mensen die het dichtst bij me staan. Ik schaam me voor dat verleden en heb spijt van degenen die ik pijn heb gedaan. Er is niets anders dat ik echt kan zeggen." De rechtszaak staat voor oktober gepland.

‘Relatie met God op tastbaar bewijs’

Nadat zijn moeder in 2022 was overleden, verklaarde LaBeouf dat "haar grootste geschenk aan mij was om door haar sterven mij de noodzaak van een relatie met God onder ogen te brengen. Niet een belangstelling, ook niet alleen maar een geloof, maar een relatie gebouwd op bewijs dat net zo tastbaar is als een knuffel." Volgens LaBeouf is ook Mel Gibson, de regisseur van ‘The Passion of the Christ’, voor hem bij het vinden van het geloof tot grote steun geweest.

Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024 16:27

Doneer