
Onze Lieve Vrouw van Fatima, bid voor ons!
De Fatimaboodschap: verklaring en medicijn voor de hedendaagse crisis
Catolicismo publiceerde een samenvatting van de openbaringen van de Engel van Portugal en later van Onze Lieve Vrouw aan de drie herdertjes van Fatima. De maand mei is geschikt om de zaak verder te behandelen, temeer daar de hele stad Campos nog steeds trilt van de echo's van het triomfantelijke onthaal dat haar kinderen het pelgrimsbeeldje van Onze Lieve Vrouw van Fatima gaven.
Onze Lieve Vrouw verscheen echt in Fatima
In deze studie gaan we ervan uit dat de waarachtigheid van de verschijningen van Fatima is aangetoond. Met andere woorden, dat de lezer als waar erkent dat de engel van Portugal, en na hem Onze Lieve Vrouw, verschenen is aan de drie herdertjes, die trouw de openbaringen doorgaven die ze in de verschillende verschijningen ontvingen. Zo'n bewijs kan natuurlijk worden geleverd volgens de methoden die worden gebruikt voor het bestuderen van elk historisch feit van deze aard. In Fatima waren duizenden mensen getuige van genezingen en wonderen. Daarom kan men ze onderwerpen aan wetenschappelijke analyse om te verifiëren of ze wonderbaarlijk zijn.
Opheldering van de zaak
Aan de andere kant werden de drie herdertjes onderworpen aan talloze ondervragingen, officieel en privé, door vrienden en vijanden. Hun getuigenissen zullen waarschijnlijk de criteria van alle geschikte methoden van kritiek doorstaan. In deze studie zou het ook nodig zijn om de achtergrond van de herdertjes, het leven dat ze leidden na de verschijningen en de uitspraken van de Kerkelijke autoriteit te analyseren, omdat dit alles belangrijk is voor een volledige opheldering van de zaak. Hoe interessant zo'n studie ook is, we laten haar met opzet buiten beschouwing omdat de overgrote meerderheid van de gelovigen gelooft in de verschijningen en openbaringen van Fatima. Omdat ons artikel in de eerste plaats bedoeld is om katholieke lezers de weg te wijzen, lijkt het praktischer om, in plaats van te bewijzen wat zij al als vanzelfsprekend beschouwen, enkele aspecten te analyseren van wat hun zielen, verlicht door het geloof, al aanvaarden.
Lees ook: Onder de hoede van de Hemelse Moeder: het gebed 'Sub tuum praesidium'
De grote crisis van onze dagen
De meest opvallende hedendaagse gebeurtenissen zijn:
Een universele crisis. In de eerste helft van deze eeuw, dat wil zeggen tot 1914, zag de menselijke samenleving er schitterend uit. Vooruitgang was onbetwistbaar op alle gebieden. Het economische leven had een ongekende welvaart bereikt. Het sociale leven was gemakkelijk en aantrekkelijk. De mensheid leek op weg naar een gouden eeuw. Toch botsten enkele ernstige symptomen met de glimlachende kleuren van dit plaatje. Hoewel er materiële en morele ellende was, beseften maar weinig mensen het belang van deze feiten. De overgrote meerderheid verwachtte dat wetenschap en vooruitgang alle problemen zouden oplossen. De Eerste Wereldoorlog was een verschrikkelijke ontkenning van deze perspectieven. De moeilijkheden groeiden onophoudelijk in alle opzichten tot 1939.
De Tweede Wereldoorlog kwam en daarmee kwamen we in de huidige situatie, waarin gezegd kan worden dat geen enkele natie op aarde niet geconfronteerd wordt met zeer ernstige crises op bijna alle gebieden. Als we het interne leven van elke natie analyseren, dan zien we daar een toestand van agitatie, wanorde, een ontrafeling van lusten en ambities, een ondermijning van waarden, die, als het geen openlijke anarchie is, in ieder geval die kant op gaat. Geen enkele staatsman is er vandaag in geslaagd om een remedie voor te stellen die de opmars van dit ziekelijke en universele proces zou kunnen stoppen.
2. Twee wereldoorlogen. Die van 1914-1918 leek een onoverkomelijke tragedie. Maar de oorlog van 1939-1945 overtrof de vorige wat betreft duur, universaliteit, sterftecijfer en hoeveelheid ruïnes. We waren twee stappen verwijderd van een nieuwe oorlog, die in elk opzicht nog erger was. De mensenmassa's hebben de afgelopen jaren in angst geleefd voor dit vooruitzicht, in het besef dat een derde wereldconflict het einde van onze beschaving zou kunnen betekenen.
Verschijning van de Engel van Portugal
Zoals we zullen zien, bestaat de essentie van de boodschappen van de Engel van Portugal en Onze Lieve Vrouw erin de ogen van de mensen te openen voor de ernst van de gebeurtenissen, ze uit te leggen in het licht van de plannen van de Goddelijke Voorzienigheid en de noodzakelijke middelen aan te geven om een catastrofe te voorkomen. Onze Lieve Vrouw leert ons zo de geschiedenis van onze tijd en, meer nog, onze toekomst.
Lees ook: Fatima en de noodzaak van lijden
Onze Lieve Vrouw kwam zélf onze tijd uitleggen
Het West-Romeinse Rijk eindigde met een catastrofe die werd uitgelegd en geanalyseerd door het genie van een grote dokter, de heilige Augustinus. Het einde van de Middeleeuwen werd voorspeld door een grote profeet, de heilige Vincent Ferrer. De Franse Revolutie, die het einde van de vroegmoderne tijd markeert, werd voorspeld door een andere grote profeet die tegelijkertijd een grote Dokter was, de heilige Louis Marie Grignion de Montfort. De tegenwoordige tijd, die op het punt lijkt te staan met een nieuwe crisis te eindigen, heeft een nog buitengewoner voorrecht. Onze Lieve Vrouw kwam zelf tot de mensen spreken.
Fatima overtreft alles wat daarvoor kwam
De heilige Augustinus kon niet anders dan de oorzaken van de tragedie waarvan hij getuige was aan het nageslacht uitleggen. Vincent Ferrer en Louis Grignion de Montfort probeerden tevergeefs de storm af te wenden, want de mensen wilden niet luisteren. Onze Lieve Vrouw legt de oorzaken van de crisis uit en geeft tegelijkertijd de remedie aan en voorspelt een catastrofe als de mensheid doof blijft. Gezien de aard van hun inhoud en de waardigheid van degenen die ze hebben gedaan, overtreffen de verschijningen van Fatima in elk opzicht alles wat de Voorzienigheid aan de mensen heeft meegedeeld over de grote stormen die de geschiedenis te wachten staan.
De premisse: een verschrikkelijke religieuze en morele crisis
De verschillende punten van de openbaringen over dit onderwerp zijn de essentiële elementen van de boodschappen. Hoe belangrijk de rest ook is, het is slechts een aanvulling. Elke verschijning benadrukt dit punt: de zonden van de mensheid hebben een ondraaglijk gewicht gekregen op de weegschaal van de goddelijke gerechtigheid. Dit is de verborgen oorzaak van alle hedendaagse ellende en wanorde. Zonden trekken de rechtvaardige toorn van God aan. De meest verschrikkelijke straffen bedreigen daarom de mensheid. Om te voorkomen, moeten mensen zich bekeren. En om ervoor te zorgen dat zondaars zich bekeren, moeten de goeden vurig voor hen bidden en allerlei boetedoeningsoffers aan God brengen.
Bidden en boete doen voor de zondaars
In zijn boodschappen leert de Engel van Portugal de herdertjes om vergeving te vragen voor de goddelozen en offers voor hen te brengen. Hij noemt in het bijzonder de noodzaak om te boeten voor het Allerheiligst Sacrament voor de beledigingen, niet alleen van degenen die het ontheiligen, maar ook van degenen die het onverschillig ontvangen.
Wat gebeurde er bij de Mariaverschijningen in Fatima?
- In haar eerste verschijning vraagt Onze Lieve Vrouw aan de herdertjes om de zware missie van verzoening voor de zondaars te aanvaarden en voorspelt dat ze veel zullen moeten lijden.
- In de tweede verschijning spoort ze hen aan om te bidden en te offeren om het grote aantal verloren zielen te verminderen. Voor dit doel leert ze hen een schietgebed. Ze toont ook Haar Onbevlekt Hart gekroond met doornen vanwege de zonden die vandaag worden begaan.
- In de derde verschijning laat ze hen de hel zien met de onuitsprekelijke kwellingen van hen die daar door Gods gerechtigheid heen geworpen worden en dringt ze aan op de noodzaak om te boeten voor de zonden.
- In het vierde visioen leert Onze Lieve Vrouw nog een herstelgebed en zegt dat veel zielen verloren gaan omdat er niemand is om voor hen te boeten.
- In de vijfde verschijning matigt Onze Lieve Vrouw de overdreven ijver van de herdertjes voor eerherstel, maar benadrukt ze de noodzaak om zich op te offeren voor de zondaars. Ze bevestigt dat de mensen zich van hun zonden moeten afkeren en moeten ophouden Gods gerechtigheid te tarten, zodat de wereld niet gestraft wordt. Tenslotte spreekt Onze Lieve Vrouw, verschijnend aan zuster Lucia in Thuy, precies in dezelfde zin.
De wereld is in de greep van crisis
We zien dus dat dit de constante gedachte is van alle boodschappen: De wereld is in de greep van een verschrikkelijke religieuze en morele crisis. De ontelbare zonden die begaan zijn, zijn de ware oorzaak van de universele verlatenheid. Gebed en eerherstel zijn de beste manier om hun gevolgen te verhelpen.
De pausen en Fatima
De pausen hebben hetzelfde gezegd. Bijvoorbeeld, in zijn encycliek Miserentissimus Redemptor van 8 mei 1928 stelde Pius XI dat "Dit alles is voorzeker zó bedroevend, dat men geneigd zou zijn te zeggen, dat door dergelijke gebeurtenissen nu reeds wordt aangekondigd en voorspeld: 'het begin der weeën', die 'de zoon van het verderf, de tegenstander, die zich verheft tegen al wat God of heilig heet' (2 Tess. 2, 4), brengen zal." Hij voegt eraan toe: "Zo komt onwillekeurig de gedachte op, dat de tijd reeds nadert, waarvan onze Heer heeft voorspeld: 'En omdat de ongerechtigheid de overhand neemt, zal de liefde van velen verkoelen' (Mt. 24, 12)."
Paus Pius XII
Meer recentelijk bevestigde de glorierijk regerende Heilige Vader Pius XII dat het afbraakwerk van de christelijke beschaving, dat zijn negatieve werking tot een hoogtepunt brengt, nu de antichristelijke Stad in deze wereld aan het bouwen is. De promotor van dit werk, schrijft hij, "is steeds duidelijker geworden met een afwezigheid van scrupules die nog steeds verbaast: Christus ja; de Kerk nee! Daarna: God ja; Christus nee! Ten slotte, de goddeloze schreeuw: God is dood en, zelfs, God heeft nooit bestaan!"
De vijand van God wil Hem uit de scholen drijven
"En zie nu de poging om de structuur van de wereld te bouwen op fundamenten die we niet aarzelen aan te wijzen als de belangrijkste oorzaken van de dreiging die boven de mensheid hangt: economie zonder God, recht zonder God, politiek zonder God. De 'vijand' streeft ernaar om Christus tot een vreemde te maken in universiteiten, scholen, het gezin, de rechtspraak, wetgevende activiteiten, de vergaderingen van naties, overal waar over vrede of oorlog wordt beslist. Momenteel corrumpeert hij de wereld met een pers en shows die de bescheidenheid van jonge mannen en vrouwen doden en de liefde tussen echtgenoten vernietigen; hij kweekt nationalisme dat tot oorlog leidt" (Toespraak tot de Katholieke Actie van Italië, 10 december 1952).

De pausen Pius XI en Pius XII
Vals optimisme
Deze wijze en realistische woorden staan in contrast met een neiging die niet zeldzaam is onder katholieken, zoals we goed weten. Uit een geest van inschikkelijkheid, opportunisme, of een kinderlijk verlangen om het met deze wereld over alles eens te zijn - in de hersenschimmen van de hoop haar tot bekering te leiden - denken, voelen en handelen zij te midden van deze crisis en ineenstorting alsof zij in de dertiende eeuw waren, met de heilige Lodewijk aan het bewind in Frankrijk, de heilige Ferdinand in Castilië, en de heilige Thomas van Aquino en de heilige Bonaventura die de Kerk verlichtten met hun prachtige wetenschap en deugden.
Ze willen de ernst van de situatie niet zien
Terwijl alleen heel jonge mensen zich nog niet bewust zijn van de schijnbare ernst van de crisis die we doormaken, doen sommige katholieken, vaak veertig jaar of ouder, verwoed mee aan de zorgeloze danspartij door een situatie te prijzen die anderen doet kreunen van angst en pijn. Sterker nog, ze worden boos als iemand probeert hun ogen te openen. Tolerant voor alles en iedereen, kunnen ze het niet verdragen om gewezen te worden op de ernst van onze situatie. Zal het woord van Onze Lieve Vrouw, zal het woord van de paus voldoende zijn om hen te overtuigen? Het lijkt niet waarschijnlijk. Maar hun woorden kunnen in ieder geval diegenen immuun maken die geneigd zouden kunnen zijn zich aan te sluiten bij de golf van waanzinnig optimisme.
De pijnmijders
Naast dit koortsachtige optimisme, waarbij sommigen het apostolaat zouden willen veranderen in een oneindig feest voor tieners, een eeuwige picknick, is er nog een ander gebrek dat in overweging moet worden genomen. Hun vroomheid verafschuwt alles wat het idee van pijn kan oproepen, of kruisbeelden met het Goddelijk Slachtoffer dat zijn verlossend Bloed uitstort, of zwarte gewaden voor begrafenismissen.
De les van Fatima voor wie een klein leven leidt
Valse vroomheid leidt mensen af van het overwegen van alle grote problemen. Is de christelijke beschaving opgelost? Is de wereld aan het afbrokkelen, de aarde op zijn kop gezet? Iemand die bedwelmd is door deze vroomheid ziet niets, voelt niets, neemt niets waar. Hij heeft slechts een klein leven waarin hij correct en vredig zijn kleine plichten of daden van vroomheid vervult, uitsluitend om zijn kleine gewetensvragen op te lossen. Zijn ijver gaat niet verder dan zijn horizon die, het doet ons pijn om te zeggen, nauwelijks verder gaat dan het puntje van zijn neus. Als je met hem praat over politiek, sociologie, filosofie, theologie van de geschiedenis of apologetiek, trekt hij zich angstig terug: de angst die termieten hebben in het zonlicht. Fatima bevat ook voor hem een grote les.
Hoger en verder kijken
Onze Lieve Vrouw is naar de aarde afgedaald om in de zielen ijver op te wekken voor dit immense panorama. Ze wil vroomheid en eerherstel, maar haar verlangen is gebaseerd op een brede visie van Gods leidende belangen in de uitgestrektheid van de aarde. Binnen de grenzeloze perspectieven van Fatima gaat het er niet om alleen deze of gene ziel te redden. Het gaat om hoger en verder kijken. We moeten strijden voor de redding van de hele mensheid, omdat een van de ernstigste crises in de geschiedenis niet alleen deze of gene persoon dreigt te verliezen, maar legioenen zielen. Onze Lieve Vrouw vraagt niet om één Cyreneër, maar om vingerkootjes van hen voor deze immense taak.
Oproep aan de hele wereld
Fatima roept niet alleen de drie herdertjes op om boete te doen. Die oproep is gericht aan de hele wereld. Alle hedendaagse vroomheid moet een sterk herstellende en penitentiële tint hebben.
De 'ketterij van de werken'
Laten we nog een ander punt opmerken. Niemand kan twijfelen aan het belang van de werken van het apostolaat. De pausen roepen de gelovigen er dagelijks toe op. Maar Fatima vertelt ons hier niets over in haar extreme beknoptheid. Is dat omdat de Voorzienigheid ze niet noodzakelijk of dringend acht? Wie zou zo'n afwijking kunnen toestaan? Waarom zwijgt Fatima er dan over? Omdat we leven in een tijdperk dat gedomineerd wordt door de zintuigen, waarin mensen gemakkelijk de noodzaak om te handelen herkennen.
Innerlijk leven
Per slot van rekening is actie iets dat onze zintuigen waarnemen en waarvan de effectiviteit vaak kan worden beoordeeld aan de hand van cijfers, statistieken en tastbare resultaten. Daarom is het niet zo moeilijk om de aandacht van echt ijverige zielen te vestigen op het belang van actie. Maar het is en blijft heel moeilijk om hun aandacht te trekken voor wat spiritueel, innerlijk, onzichtbaar is. Daarom is het moeilijker voor mensen om het gebed en het innerlijk leven te begrijpen, waar ze minder tijd en interesse aan besteden.
Boetedoening als essentieel element van de Fatimaboodschap
Het is heel begrijpelijk dat Onze Lieve Vrouw in Fatima aandrong op de noodzaak van gebed en boetedoening om dit tot het essentiële element van haar boodschap te maken. Wat zou Dom Chautard (auteur van het beroemde werk De ziel van het apostolaat, red.) er veel aan gehad hebben als in zijn tijd de hele Fatima-kwestie zo duidelijk was geweest als nu.

Jacinta, Lúcia en Francisco, kort na de derde verschijning van Onze Lieve Vrouw, waarin ze de hel zagen met de onuitsprekelijke kwellingen die de mensen treffen die er door de gerechtigheid van God in geworpen worden.
Bidden is niet genoeg: het is nodig om boete te doen
Tot slot is een ander essentieel punt dat Onze Lieve Vrouw niet alleen over bidden spreekt. Ze wil verzoening, offers. Was er een tijd waarin mensen het meest wegliepen van pijn? Was er een tijd waarin er minder gesproken werd over de noodzaak van versterving? Was er een tijd waarin mensen zich minder bewust waren van het belang van opoffering? Dat is het punt waar Onze Lieve Vrouw in het bijzonder onze aandacht op vestigt.
Boetedoening doordrenkte het leven
In de grote eeuwen van vroomheid kwam verzoening veel voor in het leven van de mensen. Ze maakten veel pelgrimstochten om boete te doen voor hun zonden. In grotten, bossen en kloosters wijdden legioenen zielen zich aan een leven van boetedoening. Mensen wijdden hun hele fortuin aan vrome of liefdadige werken om te boeten voor hun zonden. Sommige broederschappen waren speciaal gewijd aan het aanmoedigen van boetedoening en het bevorderen van boetedoeningsprocessies, waaraan hele steden deelnamen.
Waardevolle lessen
Hoewel er vandaag de dag geen gebrek is aan collectieve uitingen van vroomheid, welke rol speelt boetedoening daarin ondanks de herhaalde aansporingen van de Kerk tot bekering? Welke rol speelt boetedoening in ons privéleven? Zij is klein, zelfs uiterst gering. Het lijkt onbetwistbaar dat Fatima ons ook op dit punt kostbare lessen geeft.
Dit artikel verscheen eerder op americaneedsfatima.org.
Laatst bijgewerkt: 21 juli 2025 19:50