De onbekende heilige Theresia van Lisieux

De heilige Theresia verkleed als haar grote voorbeeld, Jeanne d'Arc, in haar toneelstuk. Bron afbeelding: DeviantArt / Grindguy

De onbekende heilige Theresia van Lisieux

THEMA'S:

Op 1 oktober viert de liturgie van de Kerk de nagedachtenis van de heilige Theresia van het Kind Jezus en van het Heilig Aanschijn, "de grootste heilige van de moderne tijd", in de woorden van paus Pius X. De charme van haar "kleine weg", met al haar lieflijkheid en barmhartigheid, harmonieert op bewonderenswaardige wijze met de trekken van een echte strijder: "Ik zou sterven op een slagveld, met de wapens in de hand", verklaarde ze ooit.

Theresia van Lisieux

Haar ziel had oneindige aspiraties: ze wilde strijder, priester, apostel, dokter van de Kerk en martelaar zijn; ze voelde de moed van een kruisvaarder, van een pauselijke zoeaaf; ze wilde sterven op het slagveld om de Kerk te verdedigen; ze wilde het Evangelie verkondigen op de vier continenten en op de meest afgelegen eilanden. "'Jezus, Jezus" - zei ze - "als ik al mijn verlangens zou moeten opschrijven, zou ik Uw levensboek moeten lenen; ik wilde al deze daden voor U... bereikt hebben".

Een bewonderaar van Jeanne d'Arc

Dit krijgersaspect van de ziel van de heilige Theresia overheerst in haar morele profiel. Toch hebben zelfs degenen die het meest van haar houden de neiging om deze eigenschap te vergeten. "In mijn kindertijd droomde ik ervan om te strijden op het slagveld. Toen ik de geschiedenis van Frankrijk begon te leren, werd ik betoverd door de daden van Jeanne d'Arc; ik voelde in mijn hart het verlangen en de moed om ze na te doen."

Volg MOH op Telegram

Een groot voorbeeld

De heilige Theresia werd zich geleidelijk aan steeds meer bewust van de diepe overeenkomsten tussen haar leven en dat van de Maagd van Domrémy. Zo schreef ze op 21 januari 1894, de 101e verjaardag van het martelaarschap van de ongelukkige koning Lodewijk XVI, een toneelstuk getiteld De missie van Jeanne d'Arc. Het jaar daarop, toen paus Leo XIII haar "eerbiedwaardig" verklaarde en Frankrijk haar heilige martelaar en strijder vierde, schreef de heilige Theresia het toneelstuk Jeanne d'Arc vervult haar missie, dat de hele religieuze gemeenschap opvoerde. De heilige Theresia speelde de rol van Jeanne d'Arc.

Een meeslepende opvoering

Het stuk bevatte de verovering van Orléans, de kroning van koning Karel VII, maar bovenal de verbranding van Jeanne d'Arc op de brandstapel, wat voor Sint-Theresia het hoogtepunt betekende van de missie van de heldin. De heilige Theresia ondertekende haar loflied om de heiligverklaring van de heilige Jeanne d'Arc te verkrijgen als "Een Franse soldaat, verdediger van de Kerk en bewonderaar van Jeanne d'Arc".

Lees ook: De Zalige Martelaren van de Franse Revolutie

Strijdlustige vrouwen

De heilige Jeanne, de Maagd van Orléans, en de heilige Theresia , de Maagd van Lisieux, zijn twee voorbeelden van militante katholieke strijders tegen de vijanden van de Kerk en de christelijke beschaving. Twee grote heiligen die, hoewel ze verschillende levens leidden - het ene een strikt militair leven en het andere een contemplatief leven - toch diepe verwantschappen met elkaar hebben.

"Een nieuwe Jeanne d'Arc"

De heilige Theresia heeft de heiligverklaring van de heilige Jeanne niet meer mogen meemaken, en ze kon zich helemaal niet voorstellen dat paus Pius XI haar, de heilige Theresia , op 18 mei 1925 aan de katholieke wereld zou voorstellen als "een nieuwe Jeanne d'Arc"; en dat paus Pius XII haar tijdens de Tweede Wereldoorlog, net als de Maagd van Orléans, zou uitroepen tot "secundaire patrones van heel Frankrijk".

Een kruisvaardersziel, verschijningen, de strijder

Het idee van strijd voedde voortdurend de sterke ziel van de heilige van de "Rozenuitstorting". "Tijdens het gebed viel ik even in slaap," vertelde ze Moeder Agnes. "Ik droomde dat er niet genoeg soldaten waren voor een oorlog tegen de Pruisen. U zei: We moeten zuster Theresia van het Kind Jezus sturen. Ik antwoordde dat ik het ermee eens was, maar dat ik liever in een heilige oorlog zou vechten. Maar uiteindelijk ging ik toch.

Bestel Fatima-rozenkrans

Heilige Theresia heeft geen angst

"Oh nee, ik zou niet bang zijn om ten strijde te trekken. Met hoeveel vreugde zou ik bijvoorbeeld ten tijde van de kruistochten de ketters hebben bestreden. Ja! Ik zou niet bang zijn geweest om neergeschoten te worden; ik zou het vuur niet hebben gevreesd! Als ik denk dat ik doodga in bed! Ik zou willen sterven in een arena!" Dezelfde strijdlust bezielde haar in de strijd van het spirituele leven: "Heiligheid! We moeten het veroveren op de punt van het zwaard... we moeten vechten!"

In moed aan mannen gelijk

Dat is de moed van deze buitengewoon actieve en energieke krijgersziel, volgens de getuigenissen van hen die haar kenden: "Onder een zacht en gracieus uiterlijk [openbaarde ze] op elk moment, in haar daden, een sterk karakter en een mannelijke ziel; ze liet zich niet ontmoedigen in haar toewijding aan de belangen van de Kerk. Dit is een mannelijke ziel, een groot man," zei paus Pius XI later. De heilige Theresia van het Kind Jezus volgde daarmee het advies van de grote heilige Theresia van Avila aan haar dochters: "Ik wil dat jullie in niets vrouwen zijn, maar in alles gelijk aan sterke mannen!"

Lees ook: De heilige Clothilde, eerste koningin van Frankrijk

Onbuigbare geest

Zo schreef kardinaal Vico over de Maagd van Lisieux: "De deugdzaamheid van Theresia dringt zich op met een ongelooflijke majesteit: het kind wordt een held; een maagd met haar handen vol bloemen wekt verbazing door haar mannelijke moed." Een handschriftanalyse van de akte van professie van de heilige Theresia geeft deze bewonderenswaardige getuigenis: "Een ijzersterke vastberadenheid, een grote wil om te vechten, een ontembare energie worden hier uitgedrukt. Deze trekken tonen tegelijkertijd de schrik van een kind en de vastberadenheid van een krijger."

Een engel met een zwaard

In 1914, als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, verschijnt de heilige Theresia zo'n veertig keer op verschillende slagvelden, nu eens met een kruis in haar hand, dan weer met een sabel! De soldaten zien haar; zij spreekt hen zakelijk toe, lost hun twijfels op, overwint hun verleidingen en kalmeert hun angsten. Ze beschermt, troost en bekeert hen. Franse soldaten riepen haar aan als "mijn kleine zusje van de loopgraven", "mijn oorlogspatrones", "het schild van de soldaten", "de engel van de veldslagen" en "mijn lieve kleine kapitein". Een soldaat schreef: "In feite zal die zachte heilige de grote heldin van deze oorlog zijn." Een ander merkte op: "Ik denk aan haar als het kanon met groot gebulder dondert."

Bestel Wonderdadige Medaille

Sint-Theresia mocht alsnog het slagveld op

Ontelbare artilleriestukken en vliegtuigen werden naar zuster Theresia genoemd; hele regimenten werden aan haar gewijd. Talloze relikwieën van de heilige die op wonderbaarlijke wijze geweerkogels tegenhielden als echte schilden en zo het leven redden van de soldaten die ze droegen, bevinden zich in haar klooster van Lisieux, een getuigenis van de grote wonderen van degene die in feite "stierf met wapens in haar hand".

Dit artikel is eerder gepubliceerd op tfp.org

Laatst bijgewerkt: 2 oktober 2024 13:41

Doneer