Een nieuw lid van de Zwitserse Garde legt zijn eed af. Bron afbeelding: Flickr / 195914830@N06
Zwitserse Garde zweert eed aan God en Zijn Kerk
Op 6 mei vond in het Vaticaan het jaarlijkse spektakel plaats van de beëdigingsceremonie voor de Zwitserse Garde, waarbij 34 nieuwe leden plechtig beloofden de paus en kardinalen te dienen en te beschermen, zelfs met het geven van hun leven.
Trouw tot aan de dood
"Ik zweer trouw, loyaal en eervol de regerende paus en zijn wettige opvolgers te dienen, mij met al mijn kracht aan hen te wijden en zo nodig zelfs mijn leven op te offeren voor hun verdediging," begint de eed die wordt voorgelezen aan de verzamelde nieuwe Zwitserse Garde door hun aalmoezenier, pater Kolumban Reichlin. De eed gaat verder.
Het begin van een missie
"Ik neem dezelfde plichten op mij ten opzichte van het College van Kardinalen gedurende de leegstand van de Apostolische Stoel. Ik beloof ook aan de commandant en andere oversten respect, loyaliteit en gehoorzaamheid. Zo zweer ik, moge God en onze beschermheiligen mij bijstaan." Dat is de eed waaraan elk van de Zwitserse Garde zich houdt en waarmee elk van hen zijn dienst van minimaal twee jaar aan de paus en de Heilige Stoel begint.
Een symbolisch gebaar
Elk nieuw lid van de Garde legt zijn belofte van toewijding aan de eed af terwijl hij de vlag van het korps met zijn linkerhand vasthoudt en de rechterhand omhoog houdt, met drie vingers gestrekt om de Heilige Drie-Eenheid voor te stellen.
Twee getuigen
Het vaandel van het korps wordt door bewakers vastgehouden zodat elke nieuwe rekruut zijn eed kan afleggen, terwijl pater Reichlin en de kolonel van de wacht Christoph Graf erbij staan om getuige te zijn van de eed van elke soldaat.
Lees ook: De laatste woorden van 10 heiligen voordat ze naar de hemel gingen
Een bijzondere gelegenheid
De beëdigingsceremonie vindt plaats op de San Damaso-binnenplaats van het Apostolisch Paleis van het Vaticaan. Talloze vrienden en familieleden waren bijeengekomen om getuige te zijn van de gelegenheid en werden vergezeld door een aantal kardinalen en prelaten die werkzaam zijn bij de Heilige Stoel.
Een glorievolle opoffering
De jaarlijkse ceremonie wordt gehouden om de dag op 6 mei 1527 te herdenken, waarop 189 Zwitserse wachters paus Clemens VII verdedigden tijdens de plundering van Rome door het leger van keizer Karel V van het Heilige Roomse Rijk. In totaal stierven er 147 wachters tijdens de verdediging van de paus, terwijl de overige 42 hem naar de veiligheid van Castello Sant'Angelo begeleidden, een paar honderd meter lager dan het Vaticaan, aan de rand van de rivier de Tiber.
Kleinste leger ter wereld
Hoewel ze wereldberoemd zijn om hun felgekleurde uniformen, is de Zwitserse Garde niet alleen een symbolische krachtmeting of de eerste aanloophaven voor wandelende toeristen. De leden van het "kleinste leger ter wereld" hebben de taak om de paus, het Vaticaan en het Apostolisch Paleis te bewaken en te zorgen voor orde tijdens de verschillende pauselijke ceremonies die deel uitmaken van zijn dagelijkse leven.
Traditioneel en modern
Gewapend met hellebaarden zijn de bewakers ook uitgerust met vuurwapens tijdens pauselijke evenementen, aangezien teams van bewakers in uniform en in burger te allen tijde zorgen voor de bescherming van de Heilige Stoel, vooral na de moordaanslag op paus Johannes Paulus II in 1981.
Lees ook: Paus Pius V, die alle tegenslag trotseerde, zijn vijanden versloeg en een heilige werd
Eisen en rechten
Rekruten moeten de Zwitserse nationaliteit hebben, tussen de 19 en 30 jaar oud zijn, de militaire basistraining hebben afgerond en minstens 1,80 m lang zijn. Hij moet ook ongehuwd katholiek zijn, hoewel een bewaker na vijf jaar dienst - slechts twee jaar is verplicht - mag trouwen. Nu deze ceremonie is afgerond, telt de Zwitserse Garde 135 leden.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op tfp.org
Laatst bijgewerkt: 14 augustus 2024 09:52