Sint-Cuthbertus van Lindisfarne bouwde mee aan de Britse Kerk

De heilige Cuthbertus, afgebeeld op een glas in loodraam. Bron afbeelding: Flickr / lwr

Sint-Cuthbertus van Lindisfarne bouwde mee aan de Britse Kerk

THEMA'S:

De Britse eilanden waren in de zevende eeuw een lappendeken van verschillende kleine koninkrijkjes. Een ogenschijnlijk normale man zou al snel bisschop worden en het licht van Christus over alle domeinen laten stralen. We hebben het over de heilige Cuthbertus van Lindisfarne (634 - 687), wiens feestdag op 20 maart is.

Onopmerkelijke jeugd

De heilige Cuthbertus werd al vroeg wees en werd opgevoed door een weduwe die van hem hield als van haar eigen zoon. Volgens Sint-Beda de Eerbiedwaardige, een kroniekschrijver uit die tijd, was hij een Britse Kelt.

Een visioen om niet te vergeten

Op een nacht, terwijl hij als herder werkte, had hij een wonderbaarlijk visioen van engelen die de ziel van de heilige Aidan naar de hemel droegen. Deze gebeurtenis schijnt een diepe indruk op hem te hebben gemaakt, hoewel hij verder ging als soldaat en mogelijk tegen het koninkrijk Mercia vocht.

Volg MOH op Telegram

Op de vlucht voor de wereld

Als soldaat klopte hij aan bij de poort van de abdij van Melrose. Daarna, als monnik, werd hij abt van de abdijen van zowel Melrose als Lindisfarne. Na een paar jaar in Lindisfarne wilde hij nog dichter bij God komen en trok hij zich als kluizenaar eerst terug op Holy Island, dat vandaag de dag naar hem vernoemd is, en daarna op een nog verder afgelegen plek tussen de Farne-eilanden. Toch bleven mensen hem volgen, zelfs naar dit geïsoleerde oord, en hij bouwde een gastenverblijf in de buurt van de aanlegsteiger van het eiland om hen te huisvesten.

Met tegenzin bisschop geworden

Later, op aandringen van de abdes Sint-Elfleda, een dochter van koning Oswiu van Northumbrië, accepteerde hij met tegenzin een bisdom en werd hij tot bisschop van Lindisfarne gewijd. De twee jaar van zijn bisschopsambt bracht hij door met preken, onderwijzen, het uitdelen van aalmoezen en het verrichten van zoveel wonderbaarlijke genezingen dat hij tijdens zijn leven bekend stond als de Wonderdoener van Brittannië.

Lees ook: Sint-Theofanes de Kroniekschrijver

Hij voelde zijn einde naderen

Sint-Cuthbertus, verzwakt door zijn inspanningen en het ontzeggen van zijn begeerten, voelde de dood naderen en trok zich weer terug in zijn geliefde retraite op de Farne-eilanden. Hij ontving de laatste sacramenten en stierf vredig, zittend, zijn handen opgeheven en zijn ogen ten hemel gericht.

Duidelijk een heilige

Beda de Eerbiedwaardige schrijft ook in zijn leven van de heilige dat toen de sarcofaag van Cuthbertus negen jaar na zijn dood werd geopend, zijn lichaam perfect geconserveerd ofwel incorrupt bleek te zijn. De feestdag van de heilige Cuthbertus wordt gevierd op 20 maart. Sint-Cuthbertus, Wonderdoener van Brittannië, bid tot God voor ons!

Dit artikel is eerder gepubliceerd op americaneedsfatima.org

Laatst bijgewerkt: 21 maart 2024 07:12

Doneer