Onnozele Kinderen: de eerste martelaren

De moord op de Onnozele Kinderen. Fresco van Giotto di Bondone (+1337), meestal kortweg Giotto genoemd. (Beeld via pliniocorreadeoliviera.info)

Onnozele Kinderen: de eerste martelaren

Dit fresco met de massamoord op de onschuldige, de ‘onnozele’ kinderen (feest 28 december), is gemaakt door de beroemde middeleeuwse Italiaanse schilder Giotto. Het bevindt zich in de beroemde Scrovegni-kapel in Padua en werd geschilderd tussen 1302 en 1306.

Drie naïeve Wijzen

Herodes, Tetrarch of Viervorst van Galilea, liet alle kinderen onder de twee jaar vermoorden ter gelegenheid van de geboorte van onze Verlosser, omdat de Wijzen (of Drie Koningen, -red.) deze politieke autoriteit naïef opzochten en hem vroegen of hij had gehoord van de Koning der Joden die was geboren. Herodes vond dat twee vorsten niet in dezelfde staat pasten. Daarom moest dit kind uit de weg geruimd worden. Hij liet hem zoeken en kon hem niet vinden. Dus gaf hij het bevel om de onschuldigen af te slachten.

De eerste martelaren

Dit waren de eerste martelaren van de katholieke Kerk. Waarom martelaren? Om een heel eenvoudige reden: ze werden gedood uit haat voor het geloof, haat voor God, haat voor het Kind dat hun de eer had gegeven geboren te worden op ongeveer dezelfde datum dat Hij ter wereld kwam. Op deze manier vermoord, gingen ze als martelaren naar de hemel. Zij zijn de Heilige Onnozelen.

Volg MOH op Telegram

Vrede op aarde?

Toen de engelen op kerstavond verschenen, verkondigden ze: "Eer aan God in den hoge, en op aarde vrede aan mensen van goede wil". Maar de eerste handelingen die zich ontvouwen vanaf deze datum vol licht, vol zegen en vrede, zijn ook beladen met bedreigingen voor de toekomst. Voor een oppervlakkige geest lijkt dit in tegenspraak met de inhoud van de zin "Vrede op aarde aan mensen van goede wil". Want je krijgt de indruk dat mensen van goede wil niet vervolgd worden en ook niet hoeven te vechten.

Ouders van vermoorde kinderen

Onder de vaders en moeders van de kinderen die te zien zijn op Giotto's fresco, waren er waarschijnlijk enkele van goede wil. Maar wat gebeurde er met hen? De moord op hun kinderen. Een immens tragische zaak dus. Op een soort tribune is Herodes te zien die het bevel geeft voor de slachting. Je ziet de beulen, die mensen zoeken terwijl ze proberen te ontsnappen. Op de voorgrond zien we een vrouw die duidelijk haar zoon niet wil afstaan. Verderop zijn er scènes van onrust en geweld. De scène is dramatisch en tegelijkertijd bewonderenswaardig.

Ongedoopte martelaren?

Iemand zou kunnen vragen: "Zijn ze niet gedoopt?" Antwoord: Ze zijn gedoopt in hun eigen bloed, de zogenaamde bloeddoop. Ze zijn daarom, voor zover kan worden berekend, de eerste christenen die zijn gestorven als gevolg van de verdiensten van Onze Heer Jezus Christus, kort na zijn geboorte.

Dit artikel is overgenomen van pliniocorreadeoliveira.info en gebaseerd op een conference die prof. Plinio op 30 november 1988 heeft gehouden.

Laatst bijgewerkt: 8 januari 2024 10:56

Doneer