De heilige Ambrosius van Milaan
De heilige Ambrosius van Milaan weerstond de wereldlijke machten en triomfeerde voor God
De heilige Ambrosius van Milaan (339 – 397) wordt door de Kerk op 7 december gevierd. Op die dag in het jaar 374 werd hij tot bisschop van Milaan gewijd. Aan zijn invulling van dit ambt dankt de heilige Ambrosius zijn faam.
Romeinse adel
Ambrosius werd geboren in een christelijke familie die tot de Romeinse adel behoorde. Zijn vader was een prefect van Gallië (hedendaags Frankrijk) en zijn moeder een vrome vrouw. Zowel zijn broer Satyrus als zijn zus Marcellina zijn heiligverklaard.
Politieke loopbaan
Op zijn drieëndertigste stond Ambrosius in de startblokken voor een glansrijke loopbaan in de politiek. Hij was op dat moment al een bekwaam advocaat, gouverneur van Milaan en eigenaar van een groot landgoed. Hoewel hij een christelijke overtuiging had, was hij nog niet gedoopt.
Arianisme
In het laatste kwart van de vierde eeuw werd de Kerk geteisterd door vele ketterijen. Een van de hevigste was misschien wel het arianisme, dat de goddelijkheid van Christus ontkende. Toen de bisschop van Milaan, een ariaan, in 374 stierf, brak er partijstrijd uit in de stad. Sommige burgers eisten de benoeming van een ariaanse bisschop als opvolger, anderen van een orthodoxe katholieke.
"Ambrosius als bisschop!"
Gouverneur Ambrosius liep een woedende vergadering binnen die bijeengekomen was in een kerk en begon een oproep te doen om de zaken vreedzamer te regelen. Plotseling riep een stem: “Ambrosius als bisschop!” en de kreet werd door de menigte overgenomen.
De keizer stond erop
Ambrosius vluchtte en verborg zich in het huis van een bevriende senator. De keizer stond er echter op dat de gouverneur de verantwoordelijkheid zou aanvaarden en uiteindelijk gaf hij toe. In sneltreinvaart ontving hij de sacramenten van onder andere de doop en de wijding.
Fel tegen het arianisme
Velen verwachtten dat hij als Ariaan zou regeren, maar dezelfde koppigheid waarmee hij zich tegen de Kerkelijke benoeming had verzet, wendde Ambrosius nu aan om de Waarheid te dienen. Hij begon met zich ijverig toe te leggen op de studie van de Heilige Schrift en theologie, waarbij zijn kennis van het Grieks zijn studie enorm vergemakkelijkte.
Dienst als bisschop
Uiteindelijk slaagde Ambrosius, die als jurist was begonnen, als theoloog. Als groot redenaar beïnvloedde hij de bekering van de heilige Augustinus van Hippo, die onder de indruk was van zijn eruditie over heilige onderwerpen en de illustere bisschop in zijn Belijdenissen noemt.
Eenvoudig leven en hard werken
Ambrosius nam een persoonlijk leven van eenvoud en hard werken aan en wijdde zich volledig aan de dienst van zijn kudde. Tijdens zijn hele bisschopsambt was hij liefdevol en sterk en beschermde hij zijn kudde tegen het arianisme, heidendom en de eisen van heersers die trouw waren aan de ariaanse ketterij.
Ambrosius weerstond de ariaanse machten
Meerdere keren weigerde Ambrosius heldhaftig om de kerken over te dragen aan de ariaanse keizerin Justina, regentes voor haar jonge zoon Valentinianus II. Hij zegevierde elke keer.
Toch vroeg met hem om raad
Ondanks zijn meningsverschillen met de keizerin werd hij als staatsman twee keer opgeroepen om de zaak van Justina te bepleiten bij Magnus Maximus, een voormalig militair die zich de macht in Gallië had toegeëigend en ook in Italië aan de macht wilde komen.
Milaan werd binnengevallen
De eerste keer won Ambrosius, de tweede keer ging Maximus door met de overname. Toen hij Milaan binnenviel, smolt Ambrosius gouden kerkplaten om de slachtoffers te ontlasten.
Goede relatie met de keizer
Theodosius I, keizer van het Oosten kwam Italië te hulp en heroverde de macht op Maximus. Hoewel de heilige Ambrosius hem in sommige kwesties streng confronteerde, hadden ze een goede relatie.
Lees ook: De heldhaftige reactie van Sint-Carolus Borromeus op de pest
Een heilige erfenis
Ambrosius regeerde niet alleen met grote bestuurlijke bekwaamheid, maar is ook een van de grootste theologen en doctoren van de Kerk, samen met Augustinus, Hiëronymus en Gregorius de Grote. Zijn liederen en gebeden staan nog steeds in missalen en worden 's zondags door heel de wereld gebeden.
Ambrosius sterft
De heilige Ambrosius stierf op 4 april 397 en zijn lichaam wordt vereerd in de Sant'Ambrogio-kerk in zijn stad Milaan.
Laatst bijgewerkt: 2 december 2024 12:54