Tammy Peterson: katholiek worden is als Noahs ark ingaan voor de storm

Jordan en Tammy Peterson tijdens de Paaswake. (Foto: via X)

Tammy Peterson: katholiek worden is als Noahs ark ingaan voor de storm

THEMA'S:

Tammy Peterson heeft tijdens de Paaswake van 30 maart het Sacrament van het Doopsel ontvangen. Dit gebeurde in Holy Rosary Church in het centrum van Toronto, tegelijk met acht medeparochianen.

Belang van sociale media

Omdat Tammy Peterson de echtgenote is van de bekende Canadese bestsellerauteur, psycholoog en denker Jordan Peterson, heeft haar wonderbaarlijke genezing en bekering wereldwijde aandacht getrokken. Het ging viraal over sociale media. Volgens Sachin Jose, een bekende journalist die actief is op X, blijkt hieruit hoezeer "sociale media het belangrijkste mediakanaal voor evangelisatie zijn is geworden", waarvan Petersons verhaal een bewijs is.

Mensen delen bekeringsverhalen

"Met een simpele post kunnen we miljoenen mensen bereiken," zei Sachin, die bijna 150.000 volgers heeft op X. Tegenover The Catholic Register benadrukte hij: "Wanneer we berichten plaatsen over een commentaar van Jordan (Tammy’s echtgenoot) op het katholicisme of gerelateerde onderwerpen, schieten de impressies [het aantal keren dat de tweet gezien is] binnen enkele uren omhoog," zei hij. "Mensen delen vaak hun bekeringservaringen onder zijn YouTube-video's."

Volg MOH op Telegram

Tijd van Noach

Tammy Peterson zegt dat ze zelf "nogal verbaasd" is over de reacties op haar verhaal, zoals mensen op straat tegenkomen die haar feliciteren en welkom heten in het katholieke geloof. "Ik heb een beetje het gevoel dat we in de tijd van Noach zitten en dat het tijd is om de luiken dicht te timmeren, en ik denk dat (kiezen voor) de katholieke Kerk en al haar leerstukken hetzelfde is als de luiken dicht timmeren, niets meer aan het toeval overlaten,"

Existentiële crisis

Opmerkelijk genoeg is de pastoor van Holy Rosary, pater Peter Turrone, zelf een bekeerling uit het atheïsme. Turrone is gepromoveerd in neurowetenschappen aan de Universiteit van Toronto. Turrone zei dat na verloop van tijd zijn cynisme en ongeloof radicaal veranderden nadat hij de verenigbaarheid van geloof en rede had begrepen. Terwijl hij een academische carrière nastreefde, zei Turrone dat hij een "existentiële crisis" doormaakte na het lezen van de Belijdenissen van Sint-Augustinus.

Heelal getuigt van Gods aanwezigheid

"Ik weet hoe het is om zonder geloof te leven. Nu, als een katholieke priester, als een man van geloof, weet ik hoe het is om met geloof te leven", aldus Turrone. “Ik weet dat de wetenschap het bestaan van God niet kan bewijzen”, zegt hij, “maar het hele universum en alles schreeuwt Zijn aanwezigheid uit, en dus is atheïsme niet langer intellectueel verdedigbaar."

Bestel Fatima-rozenkrans

Samen rozenkrans bidden

Queenie Yu is een katholieke bekeerlinge, die het geloof vond nadat ze Maria en de rozenkrans leerde kennen op de universiteit. Zij was degene die Tammy het rozenkransgebed heeft aangeraden en haar een rozenkrans schonk die gezegend was door paus Franciscus. Zij is lid van Opus Dei en toen Tammy de kankerbehandelingen onderging nodigde zij haar uit om samen de rozenkrans te bidden. En dat deden ze, elke ochtend om 10 uur in het atrium van het Toronto General Hospital, vijf weken lang.

Bidden zonder ophouden

Het was in die tijd, terwijl ze in het ziekenhuis lag en pijnlijke medische scans moest ondergaan, dat Tammy het bidden zonder ophouden leerde. Artsen probeerden intussen om de oorzaak van de lymfatische problemen in haar lichaam te vinden, maar zonder succes. De ziekte en behandelingen pakten Tammy zwaar aan: haar haren vielen uit, ze had het voortdurend koud en haar gewicht daalde tot negentig pond. Ten slotte kreeg zij te horen dat ze nog maar tien maanden te leven had.

‘Van binnen altijd al katholiek’

Peterson vertelt nu dat ze zich altijd al tot het katholieke geloof aangetrokken had gevoeld vanwege Onze Lieve Vrouw. "Ik denk dat ik diep van binnen waarschijnlijk altijd al katholiek was, want toen ik als kind op school zat in de protestantse kerk, verlangde ik naar verhalen en gebeden die gebaseerd waren op Maria," zei ze.

Bestel Wonderdadige Medaille

Rozenkrans: ‘Bijbel der armen’

Turrone merkt op dat elk van de mysteries van de Rozenkrans weerspiegelt "hoe ons eigen leven op een mysterieuze manier met de rozenkrans verbonden is." De rozenkrans wordt ook wel "de bijbel van de arme man" genoemd, die "de vreugde, het lijden, het verdriet, het lijden en dan de confrontatie met de realiteit van de dood en de zekerheid van de verrijzenis" illustreert.

‘Ik bad gewoon tot mijn moeder’

De familie Peterson heeft haar eigen aandeel aan lijden gekend. Hun dochter Mikhaila vocht als kind tegen een chronische ziekte. "Toen ze zeven jaar oud was, kreeg ze vele gewrichtsprothesen," zegt Tammy. "Ze was erg ziek... Ik kende geen formeel gebed. Ik bad gewoon tot mijn moeder." Ook echtgenoot Jordan Peterson zelf is vanwege ziekte dichtbij de dood geweest, en heeft daarna sterk geleden onder de ziekte en lijdensweg van zijn vrouw.

Wonderbaarlijk herstel

Toch vertelt Tammy Peterson nu hoezeer ze inspiratie put uit haar nieuw gevonden geloof. Daarom vertelde ze haar man vol vertrouwen dat ze herstellen zou voor hun dertigste huwelijksdag op 19 augustus 2019. Op de vijfde dag van de Novene die ze bad tot de heilige Josemaria Escriva, de stichter van Opus Dei, werd zij verhoord en werd haar een wonderbaarlijk herstel geschonken.

Laatst bijgewerkt: 8 mei 2024 12:27

Doneer