Reliek H. Bernadette maakt rondreis door Nederland

De reliek trekt in processie door de straten van Maastricht. (Beeld: screenshot L1)

Reliek H. Bernadette maakt rondreis door Nederland

THEMA'S:

Een reliek van de H. Bernadette, het meisje aan wie in 1858 de H. Maagd Maria is verschenen, maakt de komende twee weken een rondreis door Nederland. Die is op 1 april begonnen in de Sterre der Zee in Maastricht.

Coronacrisis zorgde voor uitstel

De reliek, een stukje lichaamsweefsel in een goudkleurige reliekhouder, komt naar Nederland op uitnodiging van de bisschoppen, en gaat dan ook alle zeven bisdommen langs. Eigenlijk stond de komst voor 2020 gepland, maar vanwege de coronacrisis moest dat toen uitgesteld worden.

Lourdes

Bernadette Soubirous (1844-1879) was een 14-jarige meisje aan wie Onze Lieve Vrouw (‘Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis’) in Lourdes achttien keer verschenen is. Lourdes groeide daarna uit tot een van de grootste Mariabedevaartoorden ter wereld. Het wordt elk jaar door miljoenen pelgrims bezocht. Bernadette trad enkele jaren na de verschijningen in bij de Zusters van Liefde in het Saint-Gildardklooster in Nevers, waar ze is overleden.

Volg MOH op Telegram

Heiligverklaring

In 1925 werd zij daar opgebaard in een glazen schrijn, waarin ze sindsdien ongeschonden ligt, haast alsof ze slaapt. Voor haar zalig- en heiligverklaringsproces zijn er toen enkele relikwieën van haar lichaam genomen en naar Rome gestuurd. Op 8 december 1933 verklaarde paus Pius XI haar heilig.

Overal activiteiten

Hieronder is een link met het gedetailleerde programma van de rondreis te vinden. In alle plaatsen waar de reliek halt houdt, worden activiteiten gehouden. Bijna overal worden H. Missen gevierd en zijn er gebedsmogelijkheden. Op enkele plaatsen wordt een lichtprocessie gehouden.

8 april: Maria Boodschap

Van 4 tot en met 9 april is de reliek in Amstelveen en het bedevaartsoord Heiloo te vinden. Op maandag 8 april, het hoogfeest van Maria Boodschap (normaal op 25 maart, maar uitgesteld omdat het dit jaar in de Goede Week viel), zal pauselijk nuntius Paul Tschang In-Nam in Heiloo de Mis vieren.

Bestel Fatima-rozenkrans

16 april: feestdag H. Bernadette

Tussen 9 en 13 april is Rotterdam gastheer, waarna de reliek tot en met 16 april in Bolsward te vinden zal zijn. 16 april is overigens ook de feestdag van de heilige Bernadette Soubirous. Op die dag gaat de reliek naar het aartsbisdom Utrecht, eerst naar Deventer en vervolgens naar Utrecht zelf. Op 19 april viert kardinaal Eijk de Mis vieren in aanwezigheid van de reliek.

Zeeland en West-Brabant

Vanaf 20 april bezoekt de reliek achtereenvolgens het Zeeuws-Vlaamse Hulst, en gaat dan naar West-Brabant waar de reliek in Sint-Willebrord, Bergen op Zoom en Breda vereerd kan worden. De laatste halte is ’s-Hertogenbosch, waar de reliek van 25 tot en met 28 april aanwezig zal zijn.

Coronacrisis gooide roet in eten

De Nederlandse tour is onderdeel van een wereldwijde rondreis, die vijf jaar geleden is begonnen. "Er was vier jaar geleden al een moment afgesproken waarop ze naar Nederland zou komen, maar uitgerekend in het weekend dat deze toer zou beginnen brak de coronapandemie uit, gingen de kerken dicht en gingen de grenzen dicht. Dus die rondgang is toen helemaal in het water gevallen. We hebben opnieuw moeten inschrijven en daarom zijn we nu dit jaar aan de beurt", vertelt Matheu Bemelmans van het Bisdom Roermond voor de camera van de Limburgse omroep L1.

Zie hier voor het complete en gedetailleerde programma van de rondreis.

Laatst bijgewerkt: 8 mei 2024 12:28

Doneer