De heilige Jean-Marie Vianney
De "ontzettend zwakke" Jean-Marie Vianney werd het model voor alle pastoors
De heilige Jean-Marie Vianney moest veel obstakels overwinnen om priester te worden. De Kerk viert op 4 augustus zijn feestdag.
Jean-Marie Vianney
Jean-Marie-Baptiste Vianney werd op 8 mei 1786 geboren in Dardilly, zuidelijk Frankrijk. Zijn ouders waren arme boeren. Van jongs af aan wilde Jean-Marie priester worden. Maar het ontbrak hem aan studietalent. Op zijn schoolrapport stond “ontzettend zwak”.
Ongewild deserteerde hij
Tijdens zijn dienstplicht liet Jean-Marie zich door medesoldaten in de val lokken om zijn eenheid te verlaten. Daarmee werd hij onbedoeld een deserteur. Op desertie stonden zware straffen. Jean-Marie bleef daarom veertien maanden ondergedoken, totdat deserteurs amnestie kregen.
Tijdens zijn examen kreeg hij blackout
Jean-Marie had veel moeite met studeren. Op het toelatingsexamen van het priesterseminarie kreeg hij een blackout. Een bevriende priester nam hem gelukkig mee naar de rector, die voldoende niveau zag bij de jongeman om hem toe te laten.
Lees ook: Eva Vlaardingerbroek over haar katholieke geloof: "Ik nam een sprong in het diepe"
Pastoor van Ars
In 1815 werd Jean-Marie tot priester gewijd. Een paar jaar later kreeg hij de parochie van Ars onder zijn hoede. Hij kreeg de titel waarmee we nog altijd over hem spreken: de pastoor van Ars. De rest van zijn leven zou hij in het dorpje blijven, ook toen zijn naam en faam zich door Frankrijk en zelfs Europa had verbreid.
Schapen zonder herder
Wat de jonge priester in Ars aantrof, schokte hem zeer. De schapen waren al jaren zonder herder, door de Revolutionaire vervolging van de Kerk na de Franse Revolutie (1789). Uit zijn mond is de uitspraak opgetekend dat als mensen verstoken zijn van een priester, zij binnen luttele jaren vervallen in het aanbidden van ezels.
"Ik kijk naar Hem en Hij kijkt naar mij"
De prioriteit van pastoor Vianney was de voortdurende aanbidding van het Allerheiligst Sacrament. Aanvankelijk vond hij alleen een adellijke dame uit het dorp bereid hem te helpen. Al snel werd zij gevolgd door een eenvoudige boer. Toen de pastoor hem eens vroeg wat hij bad bij het Allerheiligst Sacrament, zei de man: "Ik zeg niets. Ik kijk naar Hem en Hij kijkt naar mij."
Uiterst sober leven
In zijn persoonlijk leven volgde de pastoor van Ars het voorbeeld van de heilige Johannes de Doper. Hij leefde uiterst sober en deed veel penitentie. Zelden sliep hij meer dan vier uur, om de groeiende toestroom van biechtelingen te kunnen bedienen.
De duivel valt aan
Net als padre Pio werd de pastoor van Ars dikwijls aangevallen door de duivel. Fysiek maar ook mentaal: de Satan zaaide in zijn hart twijfel over zijn zielenheil en het bestaan van hemel en hel. Uitzonderlijk is dat de heilige Jean-Marie Vianney in deze donkere nachten van de ziel constant bleef in woord en daad. Waar velen door de minste tegenslag de weg naar heiligheid verlaten, bleef hij trouw zijn route volgen.
Het belang van kuisheid
Onvermoeibaar predikte de pastoor over het belang van kuisheid, de plicht van zondagsrust en het vermijden van godslastering. "Het was zijn hele zijn dat predikte", schreef een priester-vriend. "De macht en de energie van zijn woorden kwamen aan bij zijn toehoorders, zelfs zonder de schoonheid van de beeldspraak die zijn preken vulden."
Lees ook: De pastoor van Ars en het belang van preken tegen onzuiverheid
Patroonheilige van alle priesters
Meermaals probeerde de pastoor van Ars aan de drukte van het parochieleven te ontsnappen door in te treden in een klooster. Telkens was het tevergeefs. De heilige Jean-Marie Vianney stierf in 1859 in zijn vertrouwde parochie. Paus Pius XI verklaarde hem in 1925 heilig. Vier jaar later benoemde de Heilige Vader de "ontzettend zwakke" boerenzoon als patroonheilige van alle parochiepriesters in de wereld.
Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2024 06:12