Waar komt de kerstboom vandaan?

Waar komt de kerstboom vandaan?

THEMA'S:

Wie houdt er niet van een kerstboom? Welke kerst zou compleet zijn zonder de glinsterende spar die het huis vult met kleur en warmte? Maar vanwaar het gebruik van de kerstboom? De dennenboom was zeker niet aanwezig in het Oosterse Bethlehem, toen Jezus werd geboren. Palmbomen groeien in het Oosten en worden vaak afgebeeld rond de kerststal. Waarom versieren we dan geen palmboom, in plaats van een dennenboom? Is die gewoonte wel christelijk?

Dondereik

Inderdaad, die kerstboom die in onze woonkamer staat heeft een oude, prachtige geschiedenis. En hoewel het gebruik heidens begon, werd het "gedoopt" en aangenomen door de wijsheid van een grote heilige. Bonifatius was een Engelsman die leefde in de negende eeuw en zich geroepen voelde om het Duitse volk te evangeliseren. Een van de heidense Duitse goden was een grote eik die "Dondereik" werd genoemd, ter ere van de god Thor. Elke winter brachten de inwoners een offer aan Thor, meestal een kind, onder de machtige eik. Op een jaar besloot Bonifatius, aangevuurd door heilige woede, een einde te maken aan dit barbaarse gebruik en verscheen dapper met een bijl net op tijd om het doden te voorkomen. Ten overstaan van de verbaasde feestvierders hakte hij op de massieve stam in.

De boom van het Christuskind

Volgens de legende duwde een wonderbaarlijke windvlaag de boom bij de eerste klappen naar beneden. Onder de indruk dat de "god" de gewaagde priester niet neersloeg, aanvaardden de heidenen het christendom. Toen de reusachtige eik instortte, stond daar een kleine dennenboom die op de een of andere manier aan de ondergang ontsnapte. De heilige man wees ernaar en zei: "Deze kleine boom, een jong kind van het bos, zal vanavond jullie heilige boom zijn. Het is het bos van de vrede... Het is het teken van een eindeloos leven, want zijn bladeren zijn altijd groen. Zie hoe het omhoog wijst naar de hemel. Laat dit de boom van het Christuskind worden genoemd; verzamel u eromheen, niet in het wilde bos, maar in uw eigen huizen; daar zal het geen daden van bloed herbergen, maar liefdevolle geschenken en riten van vriendelijkheid."

Lees ook: Kerstmeditatie: Verzameld rond de kribbe

Heilige oorsprong

Aldus gebruik makend van kracht, ontdeed de heilige Bonifatius zich van een afgodsbeeld. Maar met een verbazingwekkende tact vulde hij wijselijk het vacuüm op dat was ontstaan door een opgeheven gebruik met een andere boom, die nu slechts werd gebruikt als symbool of als een soort "sacrament" dat de nieuwe christenen naar de ware God leidde. Zo werd de altijdgroene boom met Kerstmis in huis gehaald en werd hij vanaf dat moment een liefdevolle schildwacht voor de geboorte van Christus, een symbool van hoop, vrede en goede wil. Na verloop van tijd werden kleine en grote versierde evergreens gebruikt als achtergrond voor de heilige kerststal, een gebruik dat was begonnen door een andere grote heilige, Franciscus van Assisi. Dus als u zich dit jaar rond de kerstboom verzamelt, deel dan de heilige oorsprong ervan met uw kinderen, zodat zij niet alleen van de lichtjes en kleuren houden, maar ook van het rijke katholieke erfgoed dat van hen is.

Dit artikel verscheen eerder op americaneedsfatima.org.

Laatst bijgewerkt: 19 december 2023 13:07

Doneer