Sint-Rupert van Salzburg

Een fresco van een heilige kijkt de voorbijganger aan in het klooster van Nunnberg, door Sint-Rupert gesticht. Bron afbeelding: Flickr / tjflex

Sint-Rupert van Salzburg

THEMA'S:

Rond het jaar 700 verkeerde het huidige Beieren nog altijd in de duisternis van heidendom en ketterse stromingen. De heilige Rupert zou daar weldra vrijwel eigenhandig verandering in brengen.

Mysterieuze komaf

De afkomst van Rupert is onduidelijk, maar er zijn sterke aanwijzingen dat hij een Fransman was en, volgens een bepaalde traditie, een telg uit de oude Frankische Merovingische familie - en zeker een tijdgenoot van Childebert III, koning van de Franken.

Adellijke uitnodiging

Rupert was al bisschop en stond bekend om zijn grote deugdzaamheid toen hij door hertog Theodo van Beieren, zelf nog een heiden, werd uitgenodigd om zijn volk te evangeliseren.

Volg MOH op Telegram

Een rijpe akker

Hoewel het Evangelie al in Beieren was gepredikt, waren de mensen er in feite slechts nominaal katholiek, omdat heidense praktijken en het ketterse Arianisme in hun midden bleven bestaan en de zuiverheid van de christelijke leer aantastten.

Een warm welkom

Rupert en zijn metgezellen werden hartelijk ontvangen in de oude stad Ratisbon. De hertog Theodo ontving het doopsel en met hem een aantal van zijn edelen.

Lees ook: Sint-Ludger, eerste missionaris van eigen bodem

Een wonderdoener

Zonder serieuze tegenstand tegen het werk van de missionarissen bloeide het christendom op onder het apostolaat van bisschop Rupert en zijn metgezellen: zij bevestigden sommigen in het geloof, evangeliseerden velen, kerstenden heidense tempels en bouwden kerken. Tijdens zijn werk verrichtte de heilige bisschop ontelbare wonderen.

Zijn gevolg groeide

In zijn vrijgevigheid gaf Theodo Rupert de regio Juvavum, het huidige Salzburg in Oostenrijk, voor zijn apostolische zetel. Terug in Frankrijk overtuigde de abt-bisschop nog twaalf mannen en zijn nicht Sint-Erentrudis om hem te vergezellen in zijn missie.

Bestel Fatima-rozenkrans

Hij werkte onuitputtelijk door

Met zijn nicht stichtte hij een benedictijnenklooster voor vrouwen in Nonnberg en met de twaalf mannen een benedictijnenklooster voor mannen, genaamd Sint-Petrus, in Salzburg. De heilige wijdde zijn leven niet alleen aan het evangeliseren en begeleiden van zijn kudde, maar ook aan het beschaven van zijn volk.

Zijn naam leeft voort

Hij deed ook veel om de zoutmijnen in de regio te promoten, waarnaar hij de stad omdoopte tot Salzburg. Rupert stierf in in deze stad rond het jaar 710. Veel kerken in de regio zijn vernoemd naar deze apostel van Oostenrijk en Beieren, en de eerste abt-bisschop van Salzburg.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op americaneedsfatima.org

Laatst bijgewerkt: 28 maart 2024 17:25

Doneer