Bisschop Jan Hendriks neemt het op voor degenen die hunkeren naar de Heilige Traditie. Bron afbeelding: Wikipedia / Maarten Jansen
Meer jongeren zoeken traditie, zegt dappere bisschop Jan Hendriks
De nieuwste trend op het gebied van kerkbestuur is de 'synodale Kerk'. Daarin komen kerkelijke geestelijken en leken samen om de behoeften en verlangens van 'het volk' te bespreken. Iedereen wordt gevraagd om speciaal afgestemd te zijn op wat 'de Geest' zegt.
Bedrogen uitkomst
Daarom beschouwt deze synodekerk zichzelf als een luisterkerk. Iedereen moet meer luisteren en minder spreken. Niets is democratischer en meegaander. Iedereen, iedereen, iedereen moet een stem hebben in de omgekeerde piramide van de synodale Kerk van paus Franciscus. Zo zou het in theorie moeten werken. In de praktijk werkt het echter niet zo.
Een genegeerd bericht
Mensen, vooral jongeren, schreeuwen bijna wat ze willen om hun geloof te versterken, maar 'synodale' kerkfunctionarissen negeren hen. Niemand luistert. Het lijkt erop dat het luisterproces iets ingewikkelder is dan het aan de oppervlakte lijkt. Het hangt af van de boodschap en het vinden van de juiste 'Geest' (of 'geest'). Er is een moedige bisschop voor nodig om te luisteren naar wat sommigen als een onwelkome boodschap beschouwen.
Een bisschop spreekt zich uit
De Nederlandse bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam is zo'n functionaris die niet bang is om de tekenen des tijds te lezen en zich te verzetten tegen gevaarlijke stromingen binnen de Kerk. In een interview met de Duitse krant Die Tagespost zei bisschop Hendriks dat hij er niet aan twijfelt dat "de Heilige Geest aan het werk is" onder de jongeren van zijn bisdom. En hij luistert naar wat ze te zeggen hebben.
Geef de jeugd wat het wil
De jeugd is gedesoriënteerd door een postmoderne wereld van onzekerheid en is op zoek naar gemeenschap, waarheid en geloof. Het ligt voor de hand om de werking van Gods genade in hun ziel te vergemakkelijken door hen de traditie te geven waarnaar ze verlangen. Bisschop Hendriks helpt hen op deze weg.
Lees ook: Bisschop van Rotterdam zal Nederland toewijden aan het Onbevlekt Hart van Maria
De verkeerde weg inslaan
De bisschop durft echter ook op te merken dat deze nieuwe richting in strijd is met de trends van synodaliteit die nu aan de Kerk worden opgelegd. Hij merkt op dat die oudere katholieken (de weinigen die nog naar de kerk gaan in Nederland) gehecht zijn aan de oude progressieve thema's van de Nederlandse 'Pastorale Raad', een 'progressief' experiment uit de jaren zestig dat slecht afliep. Deze vroegere manifestatie van 'de Geest' maakte de kerken leeg en leidde tot "een sterke secularisatie. Mensen keerden het geloof de rug toe."
Waarschuwing
De bisschop waarschuwt nu dat het experiment met het Duitse 'synodale pad' dezelfde richting uitgaat van "verwatering van het geloof" en het veroorzaken van verdeeldheid en tweedracht. Hij hoopt dat de Duitsers zullen leren van de fouten van de Nederlanders en niet die noodlottige weg zullen inslaan. Inderdaad, katholieke commentatoren Jose Antonio Ureta en Julio Loredo hekelden de synodale Kerk als een doos van Pandora die, eenmaal geopend, een ravage zal aanrichten in de Kerk. De waarschuwing van bisschop Hendriks bevestigt deze observatie volledig.
De noodzaak om te luisteren
Met al dat gepraat over luisteren, zou iemand moeten luisteren naar de waarschuwingen van de bisschop en de pleidooien van de jeugd voor traditie. Het onverwachte verschijnen van jonge mensen, begerig naar het geloof, zou een teken moeten zijn dat er iets belangrijks gebeurt binnen de Kerk. Het is een moment van kans en genade dat niet gemist mag worden. Dezelfde roep om traditie is niet beperkt tot Nederland. Ze weerklinken over de hele katholieke wereld terwijl jonge mensen en echtparen naar traditionele liturgieën en pelgrimstochten trekken en terugkeren naar de mooie en betekenisvolle tradities die lang verlaten zijn.
Eigen initiatief
Een recent artikel in de Free Press berichtte bijvoorbeeld over de toename van het aantal sluiers bij alle liturgieën in Amerika. Jonge vrouwen vinden veel voldoening in het dragen van mantilla's als een uitdrukking van schoonheid en geloof en doen dit zonder enige officiële aanmoediging. In de luister-manie wil niemand de stem van jongeren horen. Het is alsof er alles aan wordt gedaan om deze positieve trends te ontmoedigen en de impopulaire synodale paden die nergens toe leiden aan te moedigen.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op tfp.org
Laatst bijgewerkt: 11 oktober 2024 15:43