
Geloof kan bergen verzetten, of over de zee doen zeilen met niet meer dan een mantel, zo laat het leven van Franciscus van Paola zien.
Franciscus van Paola zeilde met alleen zijn mantel over het water
Het leven van de heilige Franciscus van Paola (1416 – 1507) was gevuld met wonderen. De Kerk viert op 2 april zijn feest.
Franciscus van Paola
Franciscus werd geboren in Paola, een klein stadje in Calabrië. Zijn ouders waren nederige, ijverige mensen, toegewijd aan de dienst van God. Na enkele jaren huwelijk bleven ze kinderloos en baden ze vurig om een zoon. Toen er eindelijk een jongen werd geboren, noemden de dankbare ouders hem Franciscus naar de heilige van Assisi.
Orde der miniemen
De jonge Franciscus was vervuld van ernst en toewijding. De jongen gaf zich over aan het vasten. Gezien zijn naam en levenshouding is het niet vreemd dat hij intrad in een Franciscaner klooster. Maar daar kon hij zijn draai niet vinden. Franciscus trok zich reeds op 15-jarige leeftijd terug in een grot om als kluizenaar te leven. Toen twee andere jongemannen zich bij hem voegden, ontstond er een religieuze orde: de miniemen. De gemeenschap kreeg pauselijke goedkeuring in 1474 en in 1492 werden ze van de naam Kluizenaars van Sint-Franciscus van Assisi, ofwel de ‘miniemen’.
Geliefd bij het volk
Met hulp van enkele buren bouwden de jongemannen voor zichzelf drie cellen en een kapel waar ze de goddelijke lof zongen. Zeventien jaar later werden op die plek een kerk en een klooster voor hen gebouwd met toestemming van de bisschop van Cosenza. De kluizenaars waren zo geliefd bij de mensen dat het hele platteland meewerkte aan het werk.
Lees ook: Oekraïense bisschop getuigt van de kracht van de rozenkrans in de oorlog
Gelofte van eeuwige vasten
Boete, naastenliefde, nederigheid. Deze drie-eenheid vormde de basis van de regel van Franciscus van Paola, die bijzonder sober was. Naast de geloften van gehoorzaamheid, armoede en kuisheid, legde hij een vierde gelofte op die hen verplichtte tot een eeuwigdurende vastentijd, waarbij ze zich niet alleen onthielden van vlees, maar ook van eieren en melkproducten.
Op zijn mantel zeilde hij het water over
Een beroemd verhaal uit deze tijd is dat Franciscus eens de overtocht geweigerd werd door een ferry in de Straat van Messina, Sicilië. De heilige legde zijn mantel op het water en knoopt een uiteinde vast aan zijn wandelstok, zodat het als zeil diende. Vervolgens zeilde hij de waterweg over. De scene is op muziek gezet door de componist Franz Liszt in een van zijn Legenden.
De koning van Frankrijk roept hem
Franciscus van Paola werd alom bekend als wonderdoener en profeet. In 1481 stuurde koning Lodewijk XI van Frankrijk, die op sterven lag, een boodschapper naar de heilige om hem te smeken snel naar het hof te komen om de vorst te genezen. Franciscus stemde alleen toe op bevel van de Heilige Vader tot wie de monarch zich uiteindelijk wendde.
Bekeerd stierf de koning in Franciscus' armen
Aan het Franse hof viel de koning op zijn knieën voor de nederige kluizenaar en smeekte om zijn genezing. Franciscus legde uit dat het leven van koningen in de handen van God ligt en zijn eigen grenzen heeft; het gebed moet tot God worden gericht. Uiteindelijk stierf de bekeerde koning, berustend in de armen van de heilige. Uit dankbaarheid werd zijn zoon, Karel VIII, een grote sponsor van Franciscus’ orde. Die floreerde in de eeuwen erna en had als bekendste lid de heilige Franciscus van Sales.
Zijn lichaam was incorrupt
Franciscus verbleef vijfentwintig jaar in Frankrijk en stierf daar op Goede Vrijdag van het jaar 1507 op de edele leeftijd van 91 jaar. Zijn faam was dermate dat hij amper twaalf jaar later heilig werd verklaard, door paus Leo X. Die stelde 2 april vast als feestdag. In 1562 werd zijn graf geopend door hugenoten. Zijn lichaam bleek onaangetast door enig verderf. De protestanten verbrandden het lichaam van de heiligen en verstrooiden zijn beenderen. De devotie tot Franciscus van Paola was echter zo sterk, dat de katholieke gelovigen de botten bij elkaar zochten en in kerken van de minimiemenorde onderbrachten.
Laatst bijgewerkt: 1 april 2025 12:21