
Onze Lieve Vrouw van Zarvanytsia, bid voor Oekraïne!
Oekraïense bisschop getuigt van de kracht van de rozenkrans in de oorlog
Wat is er nu echt gaande in Oekraïne? Het Amerikaanse katholieke Crusade Magazine interviewt monseigneur Stepan Sus, bisschop van Kyiv-Halyč, Oekraïne.
Crusade: Bedankt voor uw bezoek. Welk scenario voorziet u voor de katholieke kerk in Oekraïne als Rusland de macht overneemt?
Bisschop Sus: Allereerst begrijpen we dat Rusland onze Kerk niet zal respecteren. Dat zien we aan wat er gebeurt in de bezette gebieden. De Oekraïense katholieke kerk werd uit de gebieden verdreven. De priesters werden vervolgd of gevangen gezet, dus het betekent dat voor Rusland respect voor andere kerken, respect voor de menselijke waardigheid en het leven in een democratie niet bestaan. We voelen ons niet verbonden met de Russische standpunten en daarom hopen we dat Oekraïne zal blijven en dat we onszelf zoveel mogelijk zullen verdedigen. De afgelopen jaren hebben Russische troepen zich heel langzaam verplaatst in het Donbas-gebied, en we hebben ongeveer 15% van ons grondgebied verloren. Maar we hopen dat dit het einde van deze oorlog zal zijn.
Crusade: Hoe heeft gebed, vooral de Heilige Rozenkrans, katholieken in Oekraïne geholpen om met de tragedie van de oorlog om te gaan?
Bisschop Sus: Oekraïners bidden elke dag voor vrede. Dat is onze belangrijkste intentie omdat we begrijpen dat gebed het wapen van de christenen is. We moeten onszelf, onze families en onze huizen verdedigen, maar tegelijkertijd is het meest succesvolle wapen van de gelovigen het gebed. We bidden elke avond om acht uur een nationale rozenkrans op onze Oekraïense katholieke televisie. Het is live, met ongeveer 550.000 mensen die samenkomen om te bidden. Iedereen begrijpt dat het nodig is om te bidden en God om vrede te vragen en te bidden voor onze soldaten, gewonde soldaten en burgers, en ook te bidden voor onze migranten, mensen die hun huis hebben moeten verlaten
Crusade: Onze Lieve Vrouw van Fatima waarschuwde de wereld voor de dwalingen van Rusland. Wat zijn, in het licht van de boodschap van Fatima, de dwalingen van Rusland?
Bisschop Sus: Voor ons is deze boodschap van de Maagd Maria van Fatima natuurlijk een teken om de omstandigheden van deze oorlog te begrijpen. Als de Maagd Maria sprak over de bekering van iemand of volkeren, betekent dit dat deze groep mensen iets gevaarlijks kan brengen, iets wat voor ons niet acceptabel is en een bron van kwaad kan zijn. Onze soldaten die gevangen werden genomen, ervoeren martelingen en andere vreselijke dingen. Eén soldaat zei dat hij het echte gezicht van het kwaad had gezien. Ik begrijp dat het kwaad tegenwoordig een menselijk masker heeft, zodat we ons verschillende voorstellingen van het kwaad kunnen maken, en soms kan de bron van het kwaad een mens zijn. Dus dat zou het visioen kunnen zijn dat Maria voorzag met deze oorlog, die wordt veroorzaakt door Rusland. De Russen zeggen dat ze de Sovjet-Unie willen herstellen, maar vanuit een nieuw gezichtspunt, zoals de Russische wereld, wat gevaarlijk is omdat iedereen weet hoe het was.
Crusade: Hoe is het moreel van de Oekraïense troepen vergeleken met dat van de Russische troepen? Is er een merkbaar verschil in moreel?
Bisschop Sus: Je moet je voorstellen dat de Russische soldaat iedereen zal doden die ze gevangen nemen. Ze hebben geen respect voor mensen. Ze respecteren het internationaal recht niet. We kunnen in verschillende video's op het internet zien hoe ze mensen doden. In de laatste video vroegen ze een Oekraïense soldaat om zijn laatste woorden te zeggen voordat hij werd gedood, en deze soldaat begon het Onze Vader te bidden, waarna de Russische soldaten hem doodden. Die Russische soldaten waren Orthodoxe christenen, maar ze respecteerden het gebed van deze soldaat niet. Ik vroeg een officier of hij aan het front bidt. Hij zei ja. Ik vroeg hem wat hij in zijn gebed aan Jezus vroeg en hij antwoordde: "Ten eerste vraag ik Jezus om me te helpen de juiste beslissing te nemen. En ten tweede, om mijn menselijk masker, mijn menselijk gezicht te behouden."
Lees ook: Waarom slaan sommige katholieken het dwaalpad in van Oosterse 'Orthodoxie'?
Crusade: Is er sinds de Russische invasie meer of minder belangstelling voor de katholieke Kerk in Oekraïne?
Bisschop Sus: Natuurlijk, wanneer er oorlogsomstandigheden zijn met grote uitdagingen, dramatische trauma's, gewonde harten, zwaargewonde mensen, verwoeste dorpen, kerken en steden, vragen mensen waar God is wanneer we vandaag lijden. God zij dank zoeken ze de juiste antwoorden in de Kerk. Ook de katholieke Kerk in Oekraïne plant zich in voor niet-gelovigen als een plaats voor onderdak en humanitaire hulp. De Kerk richtte centra op waar mensen konden komen om uit te rusten of te krijgen wat ze nodig hadden. Zo begonnen mensen een ander gezicht van de Kerk te zien, zelfs velen die atheïst waren en nooit eerder naar de kerk gingen.
Crusade: Hoe worden katholieken behandeld in gebieden in Oekraïne die bezet zijn door het leger van Poetin? U had al gezegd dat de kerken gesloten zijn.
Bisschop Sus: Kerken worden gesloten en mensen worden vervolgd, evenals de priester, want voor de Russen is een katholieke Kerk een Kerk van de democratie, een Kerk die probeert bij de gewone mensen te zijn, mensen te steunen, bij hen te zijn die geleden hebben. De autoriteiten staan niet toe dat de kerken diensten houden. Twee priesters die in het Oost-Donbas gebied waren, werden twee jaar geleden gearresteerd omdat ze mensen bijeenbrachten om te bidden. Dat mocht niet van de bezettingsregering en ze werden gearresteerd. En dankzij het Vaticaan en andere diplomaten werden ze na twee jaar vrijgelaten. Als we het over de kerk in de bezette gebieden hebben, bedoelen we alleen de Russisch-orthodoxe kerk. Andere kerken worden niet gerespecteerd.
Crusade: Sommige mensen beweren dat Rusland zich heeft bekeerd en dat het communisme na de val van het IJzeren Gordijn eindelijk dood is. Deelt u die mening?
Bisschop Sus: Ik denk dat we het communistische regime niet hebben veroordeeld. We veroordeelden het fascisme, maar we hebben nooit het communistische regime veroordeeld. We hebben nooit gesproken over alle misdaden die gepleegd zijn door Lenin, Stalin en andere communistische heersers. Als we terugkijken in de geschiedenis, dan zien we dat ze de Kerk vervolgden. Ze verdrongen God uit de instellingen en uit het leven van de mensen. Ze vervingen alle christelijke waarden door communistische waarden. Ze stuurden veel mensen naar Siberische kampen of doodden mensen die hun eigen gedachten en meningen hadden over het regime.
Vandaag de dag bewaren de Russen nog steeds hun monumenten voor deze communistische tirannen in Rusland en plaatsen ze enkele monumenten voor Stalin in de bezette gebieden van Oekraïne. We hebben bijvoorbeeld de oude standbeelden van Stalin bewaard in onze "musea van tirannie", die net na de onafhankelijkheid van Oekraïne van Rusland werden opgericht. In het bezette oostelijke deel van Oekraïne halen ze deze monumenten uit de musea en plaatsen ze op de belangrijkste pleinen van de steden.
Ik denk dat we vandaag de dag, als we het over de oorlog hebben, kunnen zien dat de Russische autoriteiten ons vaak vertellen dat we Lenin en Stalin moeten propageren. Rusland gebruikt de communistische ideologie, bedekt met hun quasi-democratische politiek. De Russische autoriteiten zeggen dat deze oorlog gericht is tegen degenen die het christelijk geloof en de christelijke waarden niet respecteren. Het is gevaarlijk wanneer het communistische regime zichzelf verandert door enkele democratische standpunten in te nemen en christelijke waarden probeert te gebruiken om zijn eigen misdaden te rechtvaardigen. Wij moeten het communistische regime veroordelen zoals we het fascistische regime hebben veroordeeld. De misdaden die door beide werden begaan zijn afschuwelijk. Veel mensen stierven, kerken werden gesloten en God werd uit het openbare leven verbannen.
Lees ook: Bericht uit Oekraïne: 'Wonderen gebeuren door jullie Maria-medaille'
Crusade: Wat is uw boodschap aan Amerika nu, vooral na de verkiezingen?
Bisschop Sus: Allereerst wil ik alle Amerikanen vragen om het Oekraïense volk niet te vergeten. We lijden veel. Het is belangrijk dat we weten dat Amerikanen met ons zijn en dat jullie begrijpen wat er in Oekraïne gebeurt. In dit derde jaar van de oorlog zijn de Oekraïners zo moe, maar we moeten sterk zijn. We proberen te bidden en ons best te doen om ons land te redden, en ik wil mijn dank uitspreken aan de vele Amerikanen die Oekraïne in deze oorlogstijd zijn komen bezoeken. Ik dank ook de vrijwilligers en vele mensen die humanitaire hulp proberen te sturen naar Oekraïense vrouwen, kinderen en wezen in nood. Wanneer we vrienden hebben in zulke moeilijke omstandigheden, geeft ons dat hoop en stabiliteit. Ik vraag alle Amerikanen om onze pleitbezorgers te zijn. Sta naast alle Oekraïners, deze lankmoedige natie. Help ons.
Crusade: Ja, wees ervan verzekerd dat we bij jullie zijn. Hartelijk dank.
Bisschop Sus: Ja, dank u wel.
Dit artikel verscheen eerder op tfp.org.
Laatst bijgewerkt: 28 maart 2025 15:00