Fiducia supplicans toegejuicht door de homobeweging

Kardinaal Sarah roept de gelovigen op tot verzet. Bron afbeelding: Flickr / paullew

Fiducia supplicans toegejuicht door de homobeweging

THEMA'S:

De emeritus-prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, kardinaal Gerhard Müller, haastte zich om een notitie te publiceren waarin stond dat Fiducia supplicans een "leerstellige sprong" was omdat "er geen bijbelteksten of teksten van Kerkvaders en -Kerkleraren of eerdere documenten van het leergezag zijn die de conclusies van [Fiducia supplicans] ondersteunen."

Betekenis staat vast

Als de Kerk nieuwe sacramentaliën aan reeds bestaande kan toevoegen, dan kan ze "hun betekenis niet zo veranderen dat de zonde gebagatelliseerd wordt." "Een zegen," stelt de kardinaal, "heeft een eigen objectieve realiteit en kan dus niet naar believen opnieuw gedefinieerd worden om te passen bij een subjectieve intentie die in strijd is met de aard van een zegen," waardoor het een ad hoc creatie wordt "om situaties te zegenen die in strijd zijn met de wet of de geest van het evangelie." Hij concludeert nadrukkelijk: "Het zegenen van een werkelijkheid die in strijd is met de schepping is niet alleen onmogelijk, het is godslastering." Inderdaad, in Gods Naam "iets goeds zeggen" (benedicere) over een zondige relatie is zijn Heilige Naam ijdel gebruiken.

Suggesties die "zouden leiden tot schandaal en onbegrip"

In een toespraak tot de grootste krant van Uruguay zei kardinaal Daniel Sturla, aartsbisschop van Montevideo: "Het is een controversiële kwestie die verdeeldheid zaait binnen de Kerk. "Een priester zegent duidelijk alle mensen", maar "een homoseksueel koppel zegenen is iets anders. Het is niet langer het zegenen van personen maar van een koppel, en de hele traditie van de Kerk, inclusief een document dat twee jaar geleden is uitgegeven, zegt dat het niet mogelijk is om dit te doen." Hij herhaalt: "Een ongehuwd paar wordt ook niet gezegend. Verenigingen waarvan de Kerk zelf zegt dat ze niet in overeenstemming zijn met Gods plan kunnen niet gezegend worden."

Volg MOH op Telegram

Oproep tot verzet

In een kerstboodschap riep kardinaal Robert Sarah, emeritus-prefect van de Congregatie voor Goddelijke Eredienst, de bisschoppenconferenties en elke bisschop op om zich te verzetten tegen Fiducia supplicans. "Door dit te doen, verzet men zich niet tegen paus Franciscus, maar krachtig en radicaal tegen een ketterij die de Kerk, het Lichaam van Christus, ernstig ondermijnt, omdat het in strijd is met het Katholieke Geloof en de Traditie." Zijn boodschap sluit aan bij de gezamenlijke verklaring van Mgr. Tomasz Peta, aartsbisschop van Astana, Kazachstan, en zijn hulpbisschop, Mgr. Athanasius Schneider, waarin staat dat het document van kardinaal Fernández een "grote misleiding" is en dat de voorgestelde zegeningen van paren van hetzelfde geslacht "rechtstreeks en ernstig in tegenspraak zijn met de Goddelijke Openbaring en de ononderbroken, tweeduizend jaar oude leer en praktijk van de katholieke Kerk."

Internationaal gehoor

Op zijn beurt schreef de hulpbisschop van 's-Hertogenbosch, Mgr. Rob Mutsaerts, op zijn blog een post met wereldwijde gevolgen, waarin hij vroeg: "Kan God zijn zegen geven aan zonde? Natuurlijk niet! We houden van de zondaar maar haten de zonde. Hetzelfde principe geldt voor alle drie de vormen van zegen (sacramenteel, formeel en informeel). En dit is waar Fiducia supplicans de fout in gaat: het identificeert zonde met de zondaar." Een paar dagen later volgden vijftien verklaringen van Afrikaanse bisschoppenconferenties, samen met een brief van de voorzitter van het Symposium van Bisschoppenconferenties van Afrika en Madagaskar, de Congolese kardinaal Fridolin Ambongo Besungu, aartsbisschop van Kinshasa, waarin hij weigerde de verklaring toe te passen op het Afrikaanse continent. De bisschoppenconferenties van Oekraïne (Latijns- en Grieks-katholiek), Polen, Hongarije, Haïti, de Antillen en vele diocesane bisschoppen namen vergelijkbare standpunten in.

Lees ook: Homoseksuele paren zegenen is in strijd met Openbaring en Traditie

Magere steun voor FS

In Brazilië kondigde bisschop Adair José Guimarães kort na de publicatie van het document aan: "Deze verzoeken en suggesties van de Heilige Congregatie voor de Geloofsleer zullen niet worden nageleefd in het bisdom Formosa", omdat de priesters en lekenleiders na overleg van mening waren dat "ze schandaal en onbegrip zouden veroorzaken". De meeste bisschoppen en bisschoppenconferenties hadden zich nog niet uitgesproken op het moment dat we dit artikel schrijven. Alleen bisschoppen uit Duitsland, Vlaanderen en Portugal spraken hun steun uit – een minderheid van bisschoppen wereldwijd. Sommigen betreurden de beperkingen die het Vaticaanse document oplegt en riepen op tot een verandering in de Kerkleer om homoseksuele verbintenissen als goed te erkennen en officieel te zegenen.

Vaticaanse verklaring begunstigt de homobeweging

Voorspelbaar juichten vooraanstaande homo-organisaties en hun meest prominente woordvoerders de verklaring van kardinaal Fernández toe. Matuba Mahlatjie, Communications and Media Relations Manager bij Outright International, een niet-gouvernementele organisatie (NGO) met consultatieve status bij de Verenigde Naties, benadrukte bijvoorbeeld dat dit de juiste richting is voor de volledige erkenning van homorechten. Hij benadrukte dat het Vaticaan "als VN-waarnemer" [zijn verklaring] zou moeten gebruiken om LGBTIQ-rechten in de internationale sfeer te "promoten" om een narratief te weerleggen dat, in zijn woorden, "religie gebruikt om homoseksuele individuen te criminaliseren en te discrimineren".

MOH Bestel boek Dijkbreuk

"Discriminatie in de Kerk"

Op Latijns-Amerikaans niveau verklaarde de voorzitter van de Chileense organisatie MOVILH – de belangrijkste pressiegroep achter de goedkeuring in 2021 van het zogenaamde "gelijke huwelijk" in dat land – dat, ondanks de beperkingen, de toestemming om samenwonende, overspelige en homoseksuele paren te zegenen "zou kunnen helpen om discriminatie binnen de Kerk zelf te verminderen" en "zou kunnen bijdragen aan de LGBTIQ+-realiteit in die meestal katholieke landen zonder burgerlijke verbintenis voor paren van hetzelfde geslacht en/of wetten die seksuele geaardheid of genderidentiteit beschermen."

Dit is een hoofdstuk verschenen in het boek De dijkbreuk.

Laatst bijgewerkt: 12 september 2024 13:00

Doneer