De opkomst van Instagram-bekeerlingen: jongeren ontdekken de Kerk door sociale media

Een katholieke Instagrampagina.

De opkomst van Instagram-bekeerlingen: jongeren ontdekken de Kerk door sociale media

THEMA'S:

“De studenten wilden weten waarom zoveel jonge mensen het christendom zoeken en zich laten dopen,” schrijft een Amsterdamse pastoor op Instagram na zijn ontmoeting met zes twintigers.

Nieuwe interesse in het geloof bij jongeren

De studenten zijn onderdeel van een groeiende groep jongeren die met frisse interesse naar het katholieke geloof kijken. Een opmerkelijke ontwikkeling in een tijd waarin de ontkerkelijking blijft doorzetten.

Schoonheid van de Kerk

De jongeren komen in aanraking met de Kerk door sociale media als Tik Tok en Instagram. Korte filmpjes en gestileerde afbeeldingen lenen zich goed om de schoonheid van de Heilige Mis te tonen.

Lees ook: Waarom bekeren studenten zich tot het katholicisme?

Jongeren willen traditionele liturgie

Het gaat dan wel om de traditionele liturgie, die in het Latijn gevierd worden. De moderne liturgie in de volkstaal zegt veel jongeren niet veel. Zij willen ‘het echte’: de Heilige Mis van alle eeuwen. Inclusief wierrookvaten, rijkgedecoreerde gewaden en Gregoriaans gezang.

Secularisering is contrastvloeistof

Nederland is in hoge mate ontkerkelijkt. De secularisering werkt als contrastvloeistof: de Kerk wordt nog zichtbaarder als een Koninkrijk dat niet van deze wereld is. Parochies waar pastoors de Kerk juist ‘bij de tijd’ willen brengen, vinden dan ook geen aansluiting bij de jongeren.

Zweden was voorloper in secularisering

Ook in Zweden zijn de Instagram-bekeerlingen in opkomst. Trouw schat hun aantal op 20.000 afgelopen decennium. De krant vraagt onderzoeker Per Ewert naar een verklaring. Zweden is van oudsher zeer sociaaldemocratisch, stelt Ewert. De kerken liepen al vroeg leeg.

Volg MOH op Telegram

Kerk geldt niet meer als onderdrukkend

Doordat Zweedse families al een paar generaties de zondagmorgen thuis doorbrengen, wordt de Kerk niet meer als onderdrukkend instituut gezien, meent Ewert. Jongeren kijken daardoor met een minder bevooroordeelde blik naar het christendom.

God zoeken

Ewerts verklaring is sociologisch en mist een belangrijk aspect. Jongeren verlangen naar iets groters dan zichzelf. Dat is altijd al geweest, maar wordt nog sterker in dit postmoderne tijdperk. Zij willen niet zichzelf zoeken, maar God. Hun hart is onrustig tot het rust vindt in Hem, om met de befaamde bekeerling Sint-Augustinus te spreken.

Schaduwzijden van sociale media

Aan sociale media zitten veel schaduwzijden. Het eindeloos swipen van Tik Tok-video’s verkort de aandachtsspanne. Instagram bevat bakladingen aan onkuisheid. Katholieke influencers zijn niet altijd recht in de leer en verspreiden soms bizarre samenzweringstheorieën.

Lees ook: Eva Vlaardingerbroek over haar katholieke geloof: "Ik nam een sprong in het diepe"

Hier ligt een opdracht voor katholieken

Toch mogen we het kind niet met het badwater weggooien. Het zou goed zijn als evenwichtige katholieken in volledige trouw aan de Kerkleer meer hun geloof delen op sociale media. Het is aan ons om te zaaien; God zal doen opbloeien wat Hij wil.

Laatst bijgewerkt: 1 augustus 2024 05:59

Doneer