De heilige Jeanne d'Arc was een ridder, geen ‘ridderes’

Jeanne d’Arc bij de kroning van Karel VII in Reims, schilderij van Jean-Auguste-Dominique Ingres (1854).

De heilige Jeanne d'Arc was een ridder, geen ‘ridderes’

THEMA'S:

De H. Jeanne d’Arc was geen feministisch rolmodel, maar een fijngevoelig meisje, een ziel die door God werd uitverkoren om voor Frankrijk buitengewone dingen te doen. Haar feestdag is 28 mei. Het onderstaande artikel is ontleend aan een informele lezing die professor Plinio Corrêa de Oliveira hield op 16 februari 1990. Het is vertaald en aangepast zonder zijn revisie. (red.)

God wilde strijder van Jeanne maken

Allemaal heel mooi, maar er is nog iets mooiers dat men mij vroeg te expliciteren. Maar wat kan ik zeggen? Oneindige dingen zijn onuitsprekelijk. Het pulchrum [schoonheid] van een ideaal wordt weerspiegeld in de ziel van degene die ervoor strijdt. Neem, bijvoorbeeld, de heilige Jeanne d'Arc. Iedereen ziet het pulchrum van haar figuur. Wat is dat? Het is het pulchrum van een maagd die de wil van God doet. En omdat God een strijder van haar wil maken, haalt Hij buitengewone kracht uit haar maagdelijke zwakheid en verslaat daarmee sterkere mannen.

Bestel Wonderdadige Medaille

Geheim in evenwicht van haar kwaliteiten

Wat is dit in de ziel van de heilige Jeanne d'Arc? Ze is een ridder, geen ‘ridderes’. Ze is een fragiele, fijne en delicate maagd zoals het vrouwelijk geslacht betaamt. Maar ze is een krijger, en een groot krijger! Hoe kan men dit verklaren? De verklaring ligt in het evenwicht van de kwaliteiten die in haar bestaan. Zij heeft de kracht van een man, de fijngevoeligheid van een vrouw, de kracht van een maagd die zich weet te verdedigen en de nodige zielsintegriteit bezit. Maar bovenal is zij een ziel tot wie God sprak door middel van stemmen; een ziel die op een bepaald moment, om zo te zeggen, de stem van God heeft gehoord. Zo'n licht overschaduwde haar dat men de indruk heeft dat de heilige Jeanne d'Arc op alle momenten van haar leven licht uitstraalt.

Jeanne d Arc 2

Omdat God van de Maagd van Orléans een strijder wil maken, haalt Hij uit haar maagdelijke zwakheid buitengewone kracht en verslaat daarmee sterkere mannen. De heilige Jeanne d'Arc, ridder en strijder, hier te zien terwijl ze de aanval tegen de Engelsen leidt. (Afbeelding: via tfp.org)

Zelfs op het tragische moment toen de vlammen zich begonnen te verspreiden op de houtstapel waaraan ze vastgebonden was en die haar uiteindelijk verbrandde, straalde ze nog meer dan de vlammen zelf. Het was een weerspiegeling van de grote liefde van God die haar ziel bewoog.

Dit artikel verscheen eerder als Saint Joan of Arc Was a Knight, Not a “Knightess” op www.tfp.org.

Laatst bijgewerkt: 2 januari 2023 11:49

Doneer