Lijkwade van Turijn authentiek verklaard door gloednieuw onderzoek

Wetenschapper De Caro komt met gloednieuw bewijs voor de authenticiteit van de Lijkwade. Bron afbeelding: Youtube / Vincenzo Dino Veriello

Lijkwade van Turijn authentiek verklaard door gloednieuw onderzoek

THEMA'S:

De Lijkwade van Turijn is iets wat de mensheid al eeuwenlang bezighoudt. Meer dan 170 wetenschappelijke artikelen zijn eraan gewijd. Een nieuwe onderzoeksmethode heeft onlangs echter alles op zijn kop gezet: de Lijkwade is gemaakt in de tijd van Christus.

De Lijkwade van Turijn

De Lijkwade van Turijn is wellicht het bekendste stuk stof ter wereld. Het gaat hier om een levensgroot doek waar vaag de beeltenis van een man op zichtbaar is. De Heilige Traditie leert ons dat dit de Lijkwade is, zoals beschreven in Matteüs 27:59-60: "Jozef nam het lichaam, wikkelde het in een smetteloze lijkwade, en legde het in zijn graf dat hij pas in de rots had laten uithouwen." De vage beeltenis is dus dat van Onze Lieve Heer, op mystieke wijze erin gebrand tijdens de Wederopstanding. Sceptici moesten echter niets van deze waarheid weten, en met de opkomst van koolstofdatering in de twintigste eeuw zagen ze hun kans schoon. Ze zouden voor eens en voor altijd bewijzen dat de Lijkwade een vervalsing zou zijn. In 1988 publiceerde een internationaal team van wetenschappers de resultaten van hun koolstofdateringsonderzoek. Volgens hen was de Lijkwade ergens tussen 1260 en 1390 na Christus gemaakt. Mysterie opgelost dus. Of toch niet?

Koolstofdatering niet betrouwbaar

De koolstofdateringsmethode tracht aan de hand van het verval van de isotoop koolstof-14 (14C) de leeftijd van koolstofhoudende materie te bepalen. Waarom is deze methode echter problematisch en onbetrouwbaar? De meest belangrijke factor is dat het aantal atomen in het onderzoeksmonster doorgaans vrij klein is. Eén atoom meer of minder en het eindresultaat kan wild in het rond gaan slingeren. En dit is nu precies het 'probleem' bij de Lijkwade van Turijn. Talloze pelgrims door de eeuwen heen hebben het aangeraakt, waardoor de oppervlakte 'bezoedeld' is. Deze verontreinigingen in de stof kunnen nooit volledig worden weggehaald. Liberato de Caro, lid van het Italiaanse Instituut van Kristallografie en hoofd van het nieuwe onderzoek, merkte op: "Als de schoonmaakprocedure van het monster niet grondig wordt verricht, is koolstofdatering niet betrouwbaar." En hij heeft redenen om te geloven dat dat het geval was in 1988. "Dit kan in 1988 het geval zijn geweest, zoals bevestigd door experimenteel bewijs waaruit blijkt dat vanaf de periferie naar het midden van de Lijkwade, langs de langste zijde, een aanzienlijke toename van koolstof-14 optreedt."

Volg MOH op Telegram

Nieuw onderzoek

Maar wat is dan de meer betrouwbare methode die De Caro heeft gehanteerd bij zijn eigen onderzoek? Dit heet 'wide-angle X-ray scattering', ofwel WAXS. Deze manier van dateren neemt niet koolstof onder de loep, maar het natuurlijke verouderen van vlas-cellulose: de natuurlijke vezel waar textiel van wordt gemaakt. Cellulose is opgebouwd uit lange kettingen van suikermoleculen die over een lange periode afbreken, waardoor de leeftijd van een monster kan worden vastgesteld. Om de datering nog preciezer te maken, hield het team rekening met externe invloedsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid door de eeuwen heen. Er werden acht monsters van de Lijkwade genomen, blootgesteld aan röntgenstraling en volgens de voorgaande criteria onderzocht. Om de proef op de som te nemen, vergeleek het team hun uitslag met monsters van doeken uit Israël, die gedateerd waren tot de eerste eeuw na Christus. De data bleek volledig met elkaar overeen te komen. Hierna vergeleken ze hun monsters met die van textiel gemaakt tussen 1260 en 1390 na Christus, de inschatting van het experiment met koolstofdatering. Niet één monster was overeenkomstig.

Stapel bewijs

Deze onderzoeksresultaten zijn inmiddels toegevoegd aan de grote stapel onomstotelijk bewijs voor de echtheid van de Lijkwade, zoals bijvoorbeeld de onmacht om de Lijkwade te reproduceren met de modernste technieken, de afwezigheid van bepaalde technologie om kenmerken te vervalsen toen het was ontstaan, het ontbreken van verfdeeltjes op het doek, alsook talloze andere aanwijzingen. Voor de gelovigen is al dit bewijs uiteraard niet nodig: men leest het Heilige Schrift, men gelooft. Maar al dit bewijs zou wellicht kunnen helpen om de skeptici te overtuigen, op dezelfde manier als de heilige Thomas eerst de Heer fysiek moest aanraken alvorens hij uitriep: "Mijn Heer en mijn God!"

Laatst bijgewerkt: 24 augustus 2024 06:43

Doneer