De Lijkwade van Turijn: oudste negatieve foto in de geschiedenis

Links de afbeelding op de Lijkwade waarneembaar met het blote oog, rechts de verborgen afbeelding in negatief. Bron afbeelding: Picryl / Public Domain Media

De Lijkwade van Turijn: oudste negatieve foto in de geschiedenis

THEMA'S:

De Lijkwade van Christus, zoals beschreven in het Evangelie, is inmiddels bijna tweeduizend jaar oud. In de 19e eeuw werd ontdekt dat dit reliek de oudste negatieve foto in de geschiedenis van de mensheid is, 1.800 jaar voordat de fotografie werd uitgevonden. In dit artikel wordt hier dieper op ingegaan.

De Lijkwade van Turijn

De foto werd uitgevonden in 1822. Toen de technologie ver genoeg was doorontwikkeld, maakte de Italiaanse advocaat en amateurfotograaf Seconda Pia in 1898 de allereerste foto van de Lijkwade van Turijn. Toentertijd moest men foto's nog ontwikkelen in een donkere kamer. Toen hij dat deed en de negatieve afbeelding van zijn foto aanschouwde, waarbij licht en donker zijn omgedraaid, zag hij wat nog niemand eerder had gezien: een gedetailleerd gelaat van Onze Lieve Heer lag voor zijn ogen, in tegenstelling tot de vrij vage afbeelding die je ziet als je de Lijkwade met het blote oog bekijkt. Kan de wetenschap ons wellicht meer vertellen over hoe dit mogelijk is?

Volg MOH op Telegram

Het negatieve beeld

Het is goed om nader uit te leggen wat een negatieve afbeelding eigenlijk is. Voordat de digitale foto werd uitgevonden, overheerste de alom bekende zwart-wit foto. De filmrol was de manier om een afbeelding vast te leggen. Dit materiaal bevatte een laag van zilveren halogenide kristallen, die reageerden op lichtfotonen die door de cameralens heen gingen. Deze reactie creëerde een zogeheten slapende afbeelding. De volgende stap was deze afbeelding onder te dompelen in een chemische substantie in de donkere kamer. Deze substantie bevat chemicaliën die de eerder gevangen fotonen omzetten in metaalachtig zilver, waardoor een zogenaamd negatief beeld verschijnt. De gebieden op de foto waar de meeste fotonen op gevallen zijn worden donker, en die welke het minste zijn blootgesteld aan de fotonen worden licht.

Lees ook: Waarom bekeren studenten zich tot het katholicisme?

Groot gevolg

Dat Seconda Pia deze afbeelding had laten verschijnen is uiteraard prachtig op zichzelf: we hebben na zijn ontdekking eindelijk een scherp beeld van het gelaat van Onze Lieve Heer! Maar de implicaties van deze mijlpaal zijn verregaand, en het blijkt een ijzersterk argument te zijn tegen degenen die beweren dat de Lijkwade vervalst zou zijn. Volgens hen zou de Lijkwade ergens tussen de 13e en 16e eeuw door een kunstenaar gemaakt zijn. Maar deze periode beslaat honderden jaren voordat de foto en het negatieve beeld een fenomeen waren. Hoe kan iemand, ongeacht hoe briljant hij misschien was geweest, een haarscherp beeld van Christus maken zonder het te kunnen zien? Het rationele antwoord is uiteraard dat dit onmogelijk is. Maar hoe kan een negatief beeld dan wel worden ingeprent in de stof van de Lijkwade met technologie beschikbaar in de tijd van Jezus?

Bestel Fatima-rozenkrans

In een flits

In wetenschappelijke kringen circuleert al enige tijd de hypothese dat de afbeelding in de Lijkwade erin is gebrand door een korte, zeer intense flits van radiatie die energie en informatie van het lichaam naar het doek overbrachten. Deze energie en informatie waren noodzakelijk om de afbeelding te vormen. Straling die vanuit het lichaam afkomstig was kan verklaren waarom de afbeeldingen aan de binnenkant van het doek zitten, waarom de gedetailleerde afbeelding negatief is, waarom botten en tanden waargenomen kunnen worden (gelijk aan een Röntgenfoto), et cetera.

Proef op de som

Italiaanse wetenschappers van ENEA (Nationaal Bureau voor Nieuwe Technologieën) probeerden de proef op de som te nemen. Ze schoten korte, intense stralen van ultraviolet licht af op een soortgelijk doek als de Lijkwade. Hun conclusie is dat de eigenschappen van de verkregen resultaten zeer veel gemeen hadden met het origineel. Of daarmee alles gezegd is? Zeker niet. Maar het idee dat een middeleeuwse kunstenaar radiatie of ultraviolet licht gebruikte kan hiermee wel worden afgedaan.

Lees ook: De zalige Pier Giorgio Frassati: de man van de acht zaligheden

Een wonder

De Lijkwade van Turijn bevat dus veel eigenschappen die met het blote oog niet waarneembaar zijn, laat staan met technologie van honderden jaren geleden. Niet alleen bevat het doek een verborgen afbeelding die toendertijd niet gezien en dus niet afgebeeld kon worden, ook is die afbeelding er schijnbaar in gebrand met technologie die zelfs nu niet beschikbaar is. We zullen waarschijnlijk nooit weten wat er zich die bewuste dag van de Wederopstanding precies heeft afgespeeld, maar het is bijna zeker dat er iets bovennatuurlijks bij betrokken was, zoals het in het Evangelie beschreven staat.

83712665 image processed photo of turin shroud spl

De negatieffoto van de Lijkwade van Turijn.

Laatst bijgewerkt: 1 augustus 2024 09:29

Doneer