Foto van de zalige Pier Giorgio Frassati als jongvolwassene. Bron afbeelding: Wikimedia Commons / Luciana Frassati
De zalige Pier Giorgio Frassati: de man van de acht zaligheden
Volgens het hoofd van het Vaticaanse bureau voor heiligenzaken zou de zalige Pier Giorgio Frassati tijdens het jubileumjaar 2025 van de katholieke Kerk heilig kunnen worden verklaard.
Een mooi vooruitzicht
Kardinaal Marcello Semeraro, de prefect van het Dicasterie voor de Heiligverklaringen, maakte op de nationale vergadering van de Katholieke Actie bekend: “Ik zou u willen vertellen dat de heiligverklaring van de zalige Pier Giorgio Frassati nu duidelijk in het verschiet ligt en in zicht is voor het komende jubileumjaar”. Dit werd gepubliceerd in Avvenire, de officiële krant van de Italiaanse bisschoppenconferentie.
Een appel ver van de boom
Pier Giorgio Frassati werd op 6 april 1901 geboren in Turijn, Italië, in een vooraanstaande familie. Zijn vader, een agnost, was eigenaar van de liberale krant La Stampa, zat in de Italiaanse Senaat en werd later ambassadeur in Duitsland. De jonge Pier Giorgio had een andere geestesgesteldheid en zielenroersel dan zijn vader en was diep spiritueel. De Heilige Eucharistie en de Heilige Maagd Maria waren de twee devoties waar zijn gebedsleven om draaide, een leven dat hij nooit aarzelde te delen met zijn vrienden.
Navolger van het Evangelie
Terwijl hij een ingenieursdiploma in de mijnbouw nastreefde, raakte Pier Giorgio betrokken bij katholieke jeugdgroepen zoals het Apostelschap van Gebed, Katholieke Actie en hij was zelfs een Dominicaanse tertiair. Hij hielp bij de oprichting van het tijdschrift Momento, gebaseerd op de encycliek Rerum Novarum van paus Leo XIII. In 1918 sloot hij zich aan bij de Vincentiusvereniging en besteedde veel van zijn tijd aan het helpen van de armen door hun zijn zakgeld en zelfs de kleren van zijn rug te geven.
Lijden met zijn vrienden
Pier Giorgio was sterk anticommunistisch en antifascistisch en stak zijn politieke standpunten nooit onder stoelen of banken. Tijdens een door de Kerk georganiseerde demonstratie in Rome redde hij hun spandoek uit de handen van de politie en, terwijl hij het hoog hield, gebruikte hij de stok om slagen af te weren. Hij werd samen met de andere demonstranten gearresteerd, weigerde een speciale behandeling vanwege de positie van zijn vader en werd samen met zijn vrienden gevangen gezet. Bij een andere gelegenheid, toen een groep fascisten zijn ouderlijk huis binnendrong, sloeg hij ze eigenhandig van zich af en joeg ze de straat op.
Lees ook: Litanie van de Heilige Johannes de Doper, het toonbeeld van geloof en moed
Laatste lijdensweg
De jongeman hield van kunst en muziek en ging vaak naar het theater, de opera en musea. Een van zijn favoriete sporten was bergbeklimmen en hij organiseerde vaak expedities met zijn vrienden, waarbij hij nooit naliet hen naar de mis of de rozenkrans te leiden. Vlak voordat hij zijn ingenieursdiploma behaalde, kreeg Pier Giorgio poliomyelitis, mogelijk opgelopen door de zieken die hij verzorgde. Na zes dagen vreselijk en intens lijden stierf de heilige jongeman op 4 juli 1925.
Verassing van alle kanten
Zijn begrafenis had wat weg van een Romeinse triomftocht. Zijn familie was verbaasd toen de armen en behoeftigen van de stad zich in drommen langs de straten verzamelden. Velen van hen waren op hun beurt verrast toen ze zich realiseerden dat hun "engel van barmhartigheid" de erfgenaam was van de invloedrijke Frassati-familie. Toen paus Johannes Paulus II op 20 mei 1990 Pier Giorgio zalig verklaarde, noemde hij hem de "Man van de Acht Zaligheden".
Dit artikel is in aangepaste vorm eerder gepubliceerd op americaneedsfatima.org
Laatst bijgewerkt: 8 juli 2024 17:56