De gevolgen van persoonlijke toewijding aan Maria

Standbeeld van de Moeder Gods, kijkend met bezorgde blik. Bron afbeelding: Flickr / sunfrog1

De gevolgen van persoonlijke toewijding aan Maria

THEMA'S:

Laten we, om de betekenis te begrijpen van de handeling die we verrichten door deze devotie, de toewijding analyseren die wordt aanbevolen door Sint-Louis de Montfort.

Een puur lichaam

"Ons lichaam met al zijn zintuigen en leden" - Als we Onze Lieve Vrouw ons lichaam geven met al zijn zintuigen en leden, moeten we het behandelen volgens haar wil en het niet gebruiken als instrument van zonde.

Gij zult niet stelen

Zuiverheid komt dus op de eerste plaats. Het heeft geen zin om te zeggen dat ons lichaam aan haar toebehoort om dan precies het tegenovergestelde te doen wat zij wil. Het zou hetzelfde zijn als iemand een munt geven en die dan terugvragen om iets voor eigen gebruik te kopen. Dat is stelen van degene die het cadeau heeft gekregen.

Volg MOH op Telegram

Kuisheid

Ten tweede moet men zich distantiëren van bepaalde houdingen en gedragingen die in tegenspraak zijn met een waardig gebruik van het eigen lichaam, dat wil zeggen: het niet naakt of halfnaakt tonen. Dit is niet in overeenstemming met het respect dat men zichzelf moet tonen en de waardigheid van een lichaam dat aan Onze Lieve Vrouw gegeven is. Bovendien moet men kleding dragen die het meest overeenkomt met de richtlijnen van de katholieke zedenleer.

Het kruis op je nemen

Ten derde moet het lichaam ook een instrument zijn dat gebruikt wordt voor Maria, in de zin van het apostolaat. Als het nodig is, moet men bereid zijn alle gevaren en uitputting op zich te nemen om haar te dienen. We moeten bereid zijn, als Maria het wil, lelijkheid boven schoonheid te verkiezen, ziekte voor gezondheid te aanvaarden, verminking voor integriteit om boete te doen voor de katholieke Kerk.

Lees ook: Week van de Lentekriebels: de onkuisheid voorspeld door Onze Lieve Vrouw

Bereidwillig als Maria

Het is duidelijk dat men geen onverstandige offers moet brengen, maar de geestelijke bereidheid naar voren moet brengen die zij bij de Annunciatie sprak: "Ecce ancilla Domini, fiat mihi secundum verbum tuum" (Lc. 1, 38). "Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord."

Een overwogen keuze

De toewijding aan Onze Lieve Vrouw volgens de methode van de heilige Louis is op zichzelf heel ernstig en verheven. Niemand zou het moeten doen zonder na te denken over alle gevolgen die het met zich meebrengt. En het is heel subliem juist omdat het heel serieus is. Immers: wat niet heel serieus is, is niet bewonderenswaardig.

Dit artikel was eerder gepubliceerd op mariens-hilfe.org

Laatst bijgewerkt: 9 mei 2024 16:21

Doneer