De rozenkrans is een krachtig wapen in de spirituele strijd, vooral in deze maand. Bron afbeelding: Flickr / Lawrence OP
Rozenkrans van de Zeven Smarten van Maria
De maand september is in de Rooms-katholieke Kerk toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Smarten, voornamelijk vanwege het liturgische feest van Onze Lieve Vrouw van Smarten, dat op 15 september gevierd wordt. Dit feest is gewijd aan de herinnering aan de zeven smarten van Maria, die de pijn en het lijden van de Moeder van Jezus weerspiegelen tijdens de belangrijkste momenten van Zijn leven, vooral tijdens Zijn lijden en dood.
De zeven smarten
De zeven smarten van Maria zijn:
- Voorzegging van Simeon in de Tempel (Lucas 2,34-35).
- Vlucht naar Egypte (Mattheüs 2,13-15).
- Jezus blijft achter in de Tempel (Lucas 2,43-45).
- Ontmoeting van Jezus tijdens de Kruisweg.
- Maria staat onder Jezus’ kruis (Johannes 19,25).
- Maria ontvangt Jezus’ lijk op haar schoot (Johannes 19,38-40).
- Jezus werd in het graf gelegd (Johannes 19,41-42).
Lees ook: Plechtige toewijding aan het Onbevlekt Hart van Maria
Het feest
Het feest op 15 september werd officieel ingesteld door paus Pius VII in 1814. September wordt als de hele maand gezien als een tijd voor gelovigen om te reflecteren op en zich te verenigen met het lijden van Maria, wat een diepere verbinding met het lijden van Christus zelf bevordert. Het feest van Onze Lieve Vrouw van Smarten begon in de 11e-12e eeuw met monastieke devoties en werd verspreid door de Orde van de Servieten in de 13e eeuw. Paus Pius VII stelde in 1482 een eerste feest in, en de Heilige paus Pius X verplaatste het feest in 1913 naar 15 september, de dag na de Kruisverheffing. Dit feest herdenkt de zeven smarten van Maria en benadrukt haar verbondenheid met het lijden van Christus.
Rozenkrans van de Zeven Smarten van Maria
In de Naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen.
God, kom mij te hulp; Heer haast U mij te helpen.
Eer aan de Vader en de Zoon en de Heilige Geest;
zoals het was in het begin en nu, en altijd en in de eeuwen der eeuwen. Amen.
- Eerste Smart: Voorzegging van Simeon in de Tempel
O bedrukte Moeder, ik neem deel in de droefheid die Gij gevoeld hebt, toe Simeon u zei dat een zwaard van droefheid uw ziel zou doorboren. Verlicht mij in al mijn benauwdheden.
Onze Vader…. 7x Wees Gegroet…
- Tweede Smart: Vlucht naar Egypte
O bedrukte Moeder, ik neem deel in de droefheid die Gij gevoeld hebt, toen Gij met uw lieve Zoon naar Egypte moest vluchten. Verwerf mij een volmaakte overgeving aan de wil van de Heer.
Onze Vader… 7x Wees Gegroet…
- Derde Smart: Jezus blijft achter in de Tempel
O bedrukte Moeder, ik neem deel in de droefheid die Gij gevoeld hebt, toen Gij drie dagen vruchteloos uw Zoon moest zoeken. Laat niet toe dat ik voortaan Jezus door mijn zonden nog verlies. Onze Vader… 7x Wees Gegroet…
- Vierde Smart: Ontmoeting van Jezus tijdens de Kruisweg
O bedrukte Moeder, ik neem deel in de droefheid die gij gevoeld hebt, toen Gij Jezus beladen met Zijn Kruis, op de weg naar Calvarie ontmoette. Help mij met geduld het kruis dragen, dat ik door mijn zonden verdiend heb.
Onze Vader… 7x Wees Gegroet…
- Vijfde Smart: Maria staat onder Jezus’ kruis
O bedrukte Moeder, ik neem deel in de droefheid die Gij gevoeld hebt, toen Gij Jezus aan het kruis zag sterven. Verwerf mij vergiffenis van mijn zonden, welke Jezus met Zijn dood heeft moeten boeten.
Onze Vader… 7x Wees Gegroet…
- Zesde Smart: Maria ontvangt Jezus’ lijk op haar schoot
O bedrukte Moeder, ik neem deel in de droefheid die Gij gevoeld hebt, toen Gij het lichaam van uw Zoon, reeds van het kruis afgedaan, levenloos op uw schoot ontving. Maak dat ik in uw armen sterf, en gewaardig U mijn ziel te ontvangen in het uur van mijn dood.
Onze Vader… 7x Wees Gegroet…
- Zevende Smart: Jezus werd in het graf gelegd
O bedrukte Moeder, ik neem deel in de droefheid die Gij gevoeld hebt, toen Gij uw Zoon in het graf zag liggen. Geef dat ik al de dagen van mijn leven aan uw smarten denk.
Onze Vader… 7x Wees gegroet…
Op het einde bidt men nog 3 Weesgegroeten om leedwezen over de zonden te bekomen.
Laatst bijgewerkt: 17 september 2024 06:36