Allerheiligen - Fra Angelico
Waar komt Allerheiligen vandaan?
Het hoogfeest van Allerheiligen wordt gevierd op 1 november en is ingesteld om alle heiligen te eren, de bekende, gecanoniseerde heiligen en ook het grote aantal onbekende heiligen. Een mooie benaming voor al deze christenen die de hemel reeds bereikt hebben is de Triomferende Kerk.
Bloedgetuigen, martelaren en andere heiligen
De plechtige herdenking van de sterfdag van elke christelijke martelaar werd een gewoonte onder de eerste christenen, die op de verjaardag van hun dood bijeenkwamen op de plaats van hun martelaarschap. Groepen martelaren die op dezelfde dag stierven werden natuurlijk samen op dezelfde dag herdacht. Tijdens de vervolgingen van keizer Diocletianus in de derde eeuw na Christus was het aantal christelijke martelaren echter zo groot, dat er niet genoeg dagen overbleven op de kalender. Daarom stelde de Kerk een gemeenschappelijke dag voor hen samen vast, zodat ieder van hen zou worden herdacht en geëerd. Aanvankelijk werden alleen de martelaren (rode heiligen) en de voorloper van Christus, Johannes de Doper, op deze plechtige wijze vereerd. Geleidelijk aan, toen een regelmatig proces van heiligverklaring werd ingesteld, werden andere heiligen (bloedgetuigen en witte heiligen) aan deze praktijk toegevoegd.
Lees ook: Devotie tot het hart van Maria zal de wereld redden
Heidense tempel tot kerk van alle martelaren
In het jaar 609 of 610 liet paus Bonifatius IV 28 wagens met beenderen van de martelaren naar het Pantheon vervoeren, een Romeinse tempel die aan de heidense goden was gewijd. Op 13 mei wijdde hij de tempel opnieuw in als christelijke kerk en wijdde deze aan de Heilige Maagd en aan alle martelaren. De paus liet de relieken van de martelaren eronder begraven, opdat "de nagedachtenis van alle heiligen in de toekomst zou worden geëerd op de plaats die vroeger was gewijd aan de aanbidding, niet van goden maar van demonen", aldus de eerbiedwaardige monnik Beda.
Feestdag
Vanaf deze datum, begin 7e eeuw, waarop de relieken van de vroegchristelijke martelaren werden overgebracht, gelastte de paus de plechtige herdenking van hun nagedachtenis. In de volgende eeuw wijdde paus Gregorius III een kapel in de Sint-Pietersbasiliek aan alle heiligen en stelde 1 november vast als hun plechtige feestdag in het bisdom Rome. Honderd jaar later, in 837, breidde zijn naamgenoot, paus Gregorius IV, de viering van het feest van alle heiligen uit tot de universele Kerk. In Duitsland en België is Allerheiligen een nationale feestdag. In Nederland is Allerheiligen geen nationale vrije dag, maar wel een verplichte feestdag in de katholieke Kerk.
Een Engelstalige versie van dit artikel werd eerder gepubliceerd op americaneedsfatima.org
Laatst bijgewerkt: 29 oktober 2021 14:44