Canadese 'massagraven' bij katholieke internaten blijken stenen: toch houdt links leugens vol

De Canadese premier Justin Trudeau leidt de linkse aanvallen op de Kerk met leugens over massagraven. Bron afbeelding: Flickr / European Parliament.

Canadese 'massagraven' bij katholieke internaten blijken stenen: toch houdt links leugens vol

THEMA'S:

Sinds 2021 wordt de katholieke Kerk in Canada belegerd door linkse mensen die beweren dat katholieke internaatscholen voor Canadese Indianen kinderen misbruikten en zelfs hun dood veroorzaakten rond de eeuwwisseling van de twintigste eeuw en daarna.

Genocide of incidentele sterfgevallen?

De Kerk maakte deel uit van een poging van de overheid om deze jonge, geïsoleerde bevolkingsgroepen te onderwijzen volgens de normen van die tijd. De scholieren leden aan de ziektes van die tijd, wat resulteerde in sterfgevallen. Links heeft van deze incidentele sterfgevallen een beschuldiging van genocide gemaakt. Deze beweringen vallen nu uit elkaar door gebrek aan bewijs. De reactie van links is om hun leugens te verdubbelen.

Beweringen ontketenden golf van kerkverbrandingen

Onderzoekers gewapend met grondradarsystemen beweren begraafplaatsen van deze kinderen te hebben gelokaliseerd als bewijs van misbruik. De media hebben deze beweringen opgeblazen, wat mogelijk heeft bijgedragen aan de bijna honderd daden van vandalisme en brandstichting die katholieke kerken hebben beschadigd in de nasleep van de controverse. Veel van deze kerken dienen de inheemse bevolking.

Kerkelijke spijtbetuigingen stelden activisten niet tevreden

Kerkleiders hebben zich herhaaldelijk verontschuldigd voor het vermeende misbruik op de scholen en zelfs voor de sterfgevallen. Maar geen enkele hoeveelheid spijt bleek voldoende om activisten tevreden te stellen die constant vragen om meer zelfkritiek, fondsen en publiciteit.

Regering-Trudeau gooit olie op het vuur

De linkse regering gooit olie op het vuur door vast te houden aan het genocideverhaal. Ze heeft 4,7 miljard dollar aan herstelbetalingen toegekend om "de beschamende erfenis van de 'residential schools' aan te pakken". Ze heeft speciale gesprekspartner Kimberly Murray opdracht gegeven om een speciaal rapport uit te brengen dat binnenkort wordt gepubliceerd.

Wie het linkse narratief betwist, moet vervolgd worden

Nog voor de publicatie beveelt ze de regering aan om een strafbaar feit van "ontkenning" in te stellen dat kan worden toegepast op diegenen die de verhalen van de inheemse bevolking over de "residential schools" betwisten. Minister van Justitie David Lametti is bereid om dergelijke wetgeving op te stellen.

Bisschoppen reageren zeer zwak

In plaats van zich verontwaardigd te verdedigen tegen dergelijke valse beschuldigingen, staan de Canadese bisschoppen erop om deel te nemen aan "luisterprocessen" die deel uitmaken van de geest van synodaliteit en "verzoening". Ze wachten af wat het rapport zal bevatten voordat ze actie ondernemen.

Bestel Synodeboek

Geen lijken, alleen stenen

Ondertussen vinden onderzoekers weinig dat het verhaal van de ongemarkeerde begraafplaatsen ondersteunt. De ophef en het vandalisme zijn alleen gebaseerd op radarbeelden die wijzen op ongeïdentificeerde objecten onder de grond, niet op de vondst van stoffelijke overschotten. Toen arbeiders onlangs de Pine Creek Residential School in Pine Creek, Manitoba, opgroeven, vonden ze alleen stenen. Tot op heden is er geen fysiek bewijs dat wijst op overtredingen in een van de internaatscholen.

Eén bisschop spreekt zich uit

Terwijl de meeste bisschoppen zwijgen over deze onderzoeken, neemt een gepensioneerde Canadese bisschop het offensief op tegen degenen die de Kerk aanvallen. Ondanks dat hij ziek in bed ligt, vraagt hij zijn broederbisschoppen om samen met hem de strijd aan te gaan. Hij is teleurgesteld dat niemand op de oproep heeft gereageerd.

Bisschop Henry is niet bang

Bisschop Fred Henry is geen vreemde in de controverse. De voormalige bisschop van Calgary, die in 2017 met pensioen ging, is altijd betrokken geweest bij hete hangijzers als abortus, het "huwelijk" tussen mensen van hetzelfde geslacht en andere thema's uit de cultuuromslag.

'Links moet met bewijs komen'

Nu hij 80 jaar oud en ziek is, viel hij de valse beweringen tegen door de Kerk gerunde scholen voor Indianen aan die door de overheid en de media werden verspreid. De bisschop e-mailde alle Canadese bisschoppen en vroeg hen de leugen van deze sterfgevallen aan te vechten. Hij vraagt links "om bewijs dat er ook maar één kind uit de kindertehuizen vermist is in de zin dat zijn [of] haar ouders niet wisten wat er met hun kind gebeurd was op het moment dat het kind stierf?".

Onbaatzuchtig werk van de Kerk voor Indianen wordt miskend

Hij vindt het ongelooflijk dat de ophef gebaseerd is op informatie die geen enkel kind als bewijs kan noemen. Ook de aanduiding "ongemarkeerd" graf is gebaseerd op zwak bewijs. Hij beweert dat het accepteren van de leugen onterecht de schuld zal leggen bij de Kerk en het onvermoeibare en onbaatzuchtige werk van talloze priesters en nonnen die de Indiaanse bevolking dienen. Het zal spanning en vijandigheid veroorzaken, geen verzoening.

Lees ook: Hoe Sint-Michaël bij Robbie de duivel uitdreef

Wat als de leugen als waarheid geaccepteerd wordt?

"Het lijkt me overduidelijk [om te vragen wat er volgt] als de katholieke Kerk... de leugen dat er duizenden vermiste schoolkinderen zijn, in steen verankert? Het is duidelijk dat [het betekent] dat deze duizenden vermiste kinderen werden vermoord door katholieke priesters en nonnen en clandestien werden begraven in ongemarkeerde graven. Is de katholieke Kerk bereid om zo ver te gaan in de naam van verzoening?" vroeg hij in de e-mail aan Toronto's Catholic Register.

"Het optreden van Justin Trudeau is beschamend"

Gelukkig is de bisschop niet de enige die fraude roept. Krantenuitgever Conrad Black schreef een vernietigend hoofdartikel voor de National Post waarin hij stelt: "Deze hele controverse is een schandaal, een schijnvertoning en een fraude. Valse beschuldigingen van genocide bevorderen geen 'verzoening'." Het optreden van Justin Trudeau is beschamend; hij heeft Canada te schande gemaakt."

Klimaat van intimidatie

De revolutionaire agenda's van links gebruiken narratieven, geen feiten. De sleutel tot succes is om bij de boodschap te blijven en vast te houden aan de beweringen van onderdrukking, zelfs wanneer deze onjuist blijken te zijn. Het doel is om een klimaat van intimidatie te creëren tegen iedereen die deze lasterlijke beweringen betwist en hen tot zwijgen te brengen.

'Ze hebben ogen maar weigeren te zien'

In het geval van de Canadese scholen lijkt de tactiek te werken. "Om de een of andere reden 'hebben ze ogen om te zien maar weigeren ze te zien, oren om te horen maar weigeren ze te luisteren'," schrijft bisschop Henry, verwijzend naar zijn collega-bisschoppen. "Hun zwijgen brengt onherstelbare schade toe aan de Kerk waar ik van hou." Er zijn meer moedige stemmen nodig zoals bisschop Henry en Conrad Black om de stilte te doorbreken en links te ontmaskeren voor zijn aanval op de waarheid en de Kerk. Zwijgen is geen optie.

Dit artikel verscheen eerder op tfp.org.

Laatst bijgewerkt: 21 oktober 2023 07:10

Doneer