Eva Vlaardingerbroek bekeert zich tot de katholieke Kerk

Eva Vlaardingerbroek. Bron afbeelding: Twitter

Eva Vlaardingerbroek bekeert zich tot de katholieke Kerk

Opiniemaakster Eva Vlaardingerbroek is toegetreden tot de Rooms-katholieke Kerk. Dat laat zij weten op Twitter. De rechtsfilosofe ontving op 23 april in Londen het Heilig Vormsel, samen met haar vader Kees Vlaardingerbroek.

Eva Vlaardingerbroek

Vlaardingerbroek is een Nederlandse commentator met een groot internationaal bereik. Ze verschijnt geregeld in de talkshow van Tucker Carlson op FOX News. Opgeleid als rechtsfilosofe, maakte ze tijdens de coronacrisis naam door de inbreuk op grondrechten aan te klagen. Ook vestigt Vlaardingerbroek in het buitenland de aandacht op het lot van de Nederlandse boeren, die onteigend dreigen te worden vanwege stikstof. In eigen land treedt ze geregeld op bij omroep Ongehoord Nederland. Haar vader Kees Vlaardingerbroek is een internationaal gerespecteerde musicoloog die jarenlang klassieke concertseries bij de NPO leidde.

Eva vlaardingerbroek vormsel

Kees en Eva Vlaardingerbroek ontvangen het Heilig Vormsel. Bron afbeelding: Twitter.

"Ik wilde een moreel standpunt innemen"

Eva Vlaardingerbroeks bekering begon tijdens de coronacrisis, vertelt ze in een interview met Edward Pentin van National Catholic Register. De ondermijning van grondrechten was haar “wake-up call”. Maar het weerspreken van coronadwang op alleen juridische en medische gronden, gaf haar geen voldoening. “Ik wilde een moreel standpunt innemen,” verklaart Vlaardingerbroek. “En het enige morele standpunt dat mij juist leek, was dat ik geschapen ben naar het beeld van God, dat mijn lichaam een tempel is en dat mijn (lichamelijke) rechten mij door mijn Schepper zijn geschonken en daarom onvervreemdbaar zijn.” Dit sluit aan bij de boodschap van Cultuur onder Vuur in de brochure De coronacoup (2021): alleen een terugkeer naar de morele en spirituele fundamenten van onze Westerse christelijke beschaving kan de coronadwang keren.

Bestel Fatima-rozenkrans

"Ik wist dat in een keuze moest maken"

In de Verenigde Staten maakte Vlaardingerbroek een ronde langs allerlei kerkgemeenschappen, “maar iets mistte.” Tot ze de video “7 Reasons Why Everyone Should Be Catholic” zag van de Amerikaanse filosoof Peter Kreeft. “Alles was logisch,” vertelt Vlaardingerbroek. “Van het feit dat Christus zelf de Kerk stichtte, tot het belang van de heiligen, tot het echte wonder van de Eucharistie. Ik wist dat ik een keuze moest maken.” Die keuze was toetreding tot de Rooms-katholieke Kerk. Vlaardingerbroek was als kind al gedoopt, dus hoefde alleen het sacrament van het Heilig Vormsel te ontvangen. Dat kreeg ze bij het Personele Ordinariaat van Onze Lieve Vrouw van Walsingham, het verband van anglicanen die toegetreden zijn tot de Rooms-katholieke Kerk. Dit ordinariaat is opgericht door de recent overleden paus Benedictus XVI. Daarmee is de bekering van Vlaardingerbroek ook vrucht van diens pontificaat.

Lees ook: In herinnering aan paus Benedictus XVI, 1927-2022

Onwelkome nieuweling voor progressief-katholieken

De bekering van Vlaardingerbroek wordt door een deel van progressief-katholiek Nederland met onwennigheid of zelfs stilzwijgen ontvangen. Katholiek Nieuwsblad schrijft er niets over, wat zeer opmerkelijk is aangezien zij ontegenzeggelijk een opiniemaakster met wereldwijd bereik is. De rechts-conservatieve opvattingen van Vlaardingerbroek maken haar een onwelkome nieuweling. Ook omdat zij waarschijnlijk niet te porren is voor de marxistische bevrijdingstheologie en ‘eco-theologie’. “Het krachtigste wapen tegen het linkse relativisme is het katholieke geloof,” zegt Vlaardingerbroek in National Catholic Register. Daarmee is de toon gezet.

Het kloppend hart van onze beschaving

Vlaardingerbroek is katholiek geworden om wat progressieve katholieken graag ‘achterhaald’ noemen: het leerstuk van de transsubstantiatie, ofwel de werkelijke tegenwoordigheid van het Lichaam en Bloed van Christus onder de gedaante van brood en wijn. Letterlijk rond deze tegenwoordigheid – in de hostie, bewaard in het tabernakel, op het altaar – zijn de magnifieke kathedralen van Europa gebouwd. Vlaardingerbroek heeft het kloppend hart van de Westerse christelijke beschaving gevonden. Het is het Heilig Hart van Jezus.

Bestel Fatima boek

Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2023 06:07

Doneer